Az LMP vizsgálná a visszaadott milliárdokat

2013.05.15. 17:11 Módosítva: 2013.05.21. 09:58

Az Európai Bizottság (EB) számára érthetetlen indokokkal adná vissza a védett területek megőrzésére megnyert 7,5 millió eurónyi EU-s támogatást a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozó Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. A szóban forgó földekkel a jelek szerint más szándékai vannak a minisztériumnak. A környezetvédelmi beruházás meghiúsulásával a tervezett munkahelyek sem jönnek létre, kéri számon Lengyel Szilvia LMP-s képviselő a VM-et.

Az EB számára felettébb gyanús, hogy egy tagállama visszaadta a több mint 2 milliárd forintnyi összegű támogatást – nyomós indok nélkül. A korábban megnyert, majd visszaadott LIFE pályázat – amely az eddigi legnagyobb ilyen magyar pályázati forrást volt – nemcsak a Hortobágy és az ország számára veszteség, hanem azoknak a hazai pályázóknak is, akik így elestek a finanszírozástól.

Felmerül a kérdés, milyen egyéb célja lehet a minisztériumnak a pályázat által érintett védett legelőkkel; a szakminiszter akár magánszemélyeknek is bérbe adná a 6-8000 hektárnyi földet.

Az LMP figyelemmel fogja kísérni, hogy kik lesznek a nemzeti park újdonsült földhasználói. Az LMP jövő héten vár választ a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek feltett írásbeli kérdésre azzal kapcsolatban, hogy a Hortobágyi Nonprofit Kft. miért mondott fel egy 7,5 millió eurónyi uniós támogatású projektet, álla közelményben.

Hülyeségre pályáztak

A Hortobágyi Nonprofit Kft. a több mint 10 millió euró összköltségvetésű projekthez 2012-ben nyerte el az európai uniós támogatást. A nonprofit kft. március 1-jén kinevezett menedzsmentje a társaság új tulajdonosi joggyakorlójával, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósággal közösen megvizsgálta a pályázat célkitűzéseinek jogszabályi hátterét, megvalósításának előrehaladottságát és megállapította, hogy a projekt 2012. szeptemberi kezdése óta eltelt fél évben gyakorlatilag semmi sem történt, a pályázatot pedig jogi értelemben átgondolatlanul, előkészítetlenül nyújtották be, illetve az időközben bekövetkezett jogszabályi változásokat sem vették figyelembe.

Megállapították, hogy a Legelőtavak élőhely-kezelése a Hortobágyon című LIFE+ projekt "egyrészt felvállalhatatlan jogi kockázatokkal terhelt", másrészt főbb célkitűzései – különös tekintettel a legeltetési intenzitás növelésére a projekt célterületein – egy időközben megjelent kormányhatározatnak köszönhetően külső források bevonása nélkül is megvalósítható. Ezért a Hortobágyi Nonprofit Kft. a tulajdonosi joggyakorlóval egyetértésben úgy döntött, hogy a projektet a támogatási szerződés felmondásával befejezi – közölte korábban Sárosi Eleonóra a cég marketing igazgató-helyettese.