Hatalmas energiapiaci csalás körvonalazódik

2013.05.16. 13:09
A dunaföldvári Pannonia Ethanol figyelmeztette az Európai Bizottságot, hogy problémák lehetnek a Platts árjelző funkciójával. Az EB versenyfelügyeleti eljárást indított az ügyben, amiben érintett a Shell, a BP és a Statoil is. Amennyiben beigazolódik a kezdeti gyanú, akkor az hatalmas botrányhoz vezethet a nemzetközi energiapiacon.

A dunaföldvári Pannonia Ethanol társaság bejelentette, hogy hivatalosan figyelmeztette az Európai Bizottságot arról, hogy vélelme szerint problémák lehetnek a nemzetközi olajkereskedelemben kiemelt árjelző szerepet betöltő Platts társaság árjelzési tevékenységével, idézi a Reuterst a Portfolio.

Komoly csalás gyanúja

Az Európai Bizottság versenyfelügyelete ma közölte, hogy a vizsgálatot indított a kérdésben, mert gyanúja szerint három olajtársaság összejátszva a valóságtól eltérő áradatokat szolgáltathatott a Platts számára olajtermékek és bioüzemanyagok esetében. A vizsgálat során az Európai Bizottság ellenőrei meglepetésszerű házkutatásokat tartottak a Shell, a BP és a Statoil irodáiban. Később kiderült, hogy az EB az Eni olajtársaságtól is adatokat kért be, de az olasz társaságot jelenleg nem vizsgálja a versenyfelügyelet.

Pannonia Ethanol

A mohácsi és dunaföldvári üzemekkel rendelkező Pannonia Ethanol tulajdonosa  az ír érdekekeltségű Ethanol Europe Renewables Ltd. és az amerikai Fagen Inc. Ezek az üzemek egyben Magyarország legnagyobb bioetanol gyárai.

Ron Fagen, a Fagen Europe LLC elnöke a mohácsi üzem alapításakor elmondta, hogy a bioetanol-iparág virágzása csak néhány éve kezdődött az Egyesült Államokban, ahol a felhasznált üzemanyag mennyiségének 2000-ben még fél, 2011-ben pedig már 10 százaléka volt bioetanol. A közlekedéshez szükséges üzemanyag felhasználásánál ma ennél is jobb, több mint 30 százalék a bioetanol aránya.

A Pannonia Ethanol amiatt kereste meg az EB-t, mert tavaly áprilisban jelezte a Platts felé, hogy szeretne bekapcsolódni a referenciaár képzésébe, azonban a Platt folyamatosan újabb és újabb adatigényléssel élt velük szemben, és nem adott egyértelmű iránymutatás az átvilágítási procedúrával összefüggésben. Az etanolgyártó meglátása szerint a Platts viselkedése nagyon furcsa volt, ezért fordultak az Európai Bizottsághoz, amely meghallgatta panaszukat. A Platts azzal védekezik, hogy nagyon szigorú minősítési eljárásrenddel rendelkezik annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű árjelzést szolgáltathassa a piac számára. A társaság hangsúlyozta, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal.

A referenciaárakat manipulálhatták

A Pannnonia Ethanol, amely évi 220 millió liter bioüzemanyagot szállít be az európai piacra jelezte, hogy rendszeres érékesít a Platts által közölt árszintek alatt. Hozzátették, társaságuk vélhetően egy kisebb elemét képzi a Bizottság átfogó vizsgálatának, de tapasztalatik relevánsak lehetnek a Platts működésével összefüggésben. 

A Reuters felhívja a figyelmet, hogy a kritikus szemléletű elemzők szerint az európai etanolpiac meglehetősen illikvid, ezért a nagyobb szereplők könnyen befolyásolhatják a Platts által nyújtott referenciaár alakulását. 

A nagyobb kereskedőházak, mint a Glencore, a Vitol, a Trafigura, a Gunvor és a Mercuria úgy nyilatkoztak, hogy a versenyfelügyelet nem vizsgálta őket. A francia Total szintén arról számolt be, hogy a versenyfelügyelet nem tartott házkutatást az irodáiban. 

Amennyiben beigazolódik az EB gyanúja, akkor az komoly botrányhoz vezetne, ugyanis a Platts által szolgáltatott referenciaárak alapvető fontossággal bírnak az energiapiacon. A társaság által közölt árjegyzések részét képezik számos nemzetközi beszerzési szerződésnek, de például több magyar jogszabály is hivatkozik a Platts árjelzéseire.