Az MKB-t vihetik Csányiék

Portfolio
2013.05.17. 13:44 Módosítva: 2013.05.17. 16:09

Csányi Sándor hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában azt nyilatkozta, hogy az OTP két magyarországi bank megvásárlására készül. Magyarországot elhagyni tervező pénzintézetekről van szó, az egyik esetében már az utolsó fázisban vannak a tárgyalások, míg a másik banknál az írásos ajánlattételig jutottak.

Az egyeztetések Csányi Sándor szerint 3-4 hónapon belül záródhatnak. Az elnök-vezérigazgató támogatja a nagyobb magyar tulajdon kialakulását a pénzintézetek között, mivel a hazai bankok sokkal inkább kötődnek Magyarországhoz, és nem függnek a külföldi anyabank döntéseitől.

A portfolio értesülései szerint az OTP kiszemeltjei közül az első, vagyis az, amelyiknél az utolsó fázisban vannak a tárgyalások, nem nagy méretű pénzintézet Magyarországon, a másik pénzintézet azonban akár a CIB-MKB-Raiffeisen hármas egyikéből is kikerülhet.

Az origo.hu úgy tudja, az MKB megvásárlása már szinte biztosra vehető. Az információk szerint nem klasszikus átvilágítás zajlik, a tárgyalások előrehaladottak a bajor anyabankkal, és nem arról folynak az egyeztetések, hogy mennyit adjon az OTP, hanem, hogy a Bayerische Landesbank (BLB) mennyit fizessen az OTP-nek.

Az MKB cáfol

Az MKB tulajdonos BayernLB és az Európai Bizottság közötti megállapodásnak része az MKB Bank értékesítése, amelynek végső határidejét a dokumentum 2016-ban határozza meg, azonnali értékesítési kényszerről tehát szó sincs - reagált a hírre a bajor anyacég szóvivője.

"Tagadhatatlan, hogy az MKB kiemelkedő piaci reputációja és a restruktárálására tett, eddigi sikeres erőfeszítések miatt folyamatos a bank iránti érdeklődés. A BayernLB nem biztosított kizárólagosságot egyetlen potenciális vevőjelöltnek sem, valamint nem folytat előrehaladott tárgyalásokat egyetlen érdeklődővel sem.

Az MKB Bank által követett aktuális stratégiai irány tovább fogja növelni a core bank értékét. Az MKB menedzsmentje a bank értékének maximalizálására irányuló munkájához minden támogatást megkap a BayernLB-től."