Még két hét van az árfolyamrögzítésre

2013.05.17. 11:15 Módosítva: 2013.05.17. 11:16

Május végéig léphetnek be a törlesztési nehézségekkel küzdő devizahitelesek az árfolyamgát rendszerébe, amely öt évre fix törlesztést garantál számukra. Az árfolyamgát egy átlagos hitel esetében akár százezres megtakarítást és 2017 középéig – magas devizaárfolyam esetén – havonta akár több tízezer forinttal nagyobb pénzügyi mozgásteret jelenthet az adós számára. Az Erste Bank ügyfelei közül eddig 27 ezren igényelték a konstrukciót.

Az árfolyamgát

Az Árfolyamgát 2.0 rendszer lényege, hogy a hitelüket egyre nagyobb nehézségek árán törlesztő ügyfelek legfeljebb 2017. június 29-ig rögzített árfolyamon (CHF-nél 180 forintos árfolyamon, EUR hitelnél 250 forintos árfolyamon) fizethetik a törlesztőrészletet, így az árfolyamváltozásból adódó esetleges többletet nem kell kifizetni a szóban forgó időszakban. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik, amelyet az ötéves periódus lejárta után, legkésőbb 2017. július 1-je után kell kedvezményes feltételekkel törleszteni. Az ügyfelek számára teljes védelmet jelent az árfolyamgátas rendszer: ha az adott deviza árfolyama egy meghatározott szint – svájci franknál 270, eurónál 340 - fölé emelkedne, akkor ezt a többletet az állam fizeti ki az ügyfelek helyett. Amennyiben az ötéves periódus alatt a meghatározott árfolyam alá csökken az adott deviza árfolyama, akkor a különbözet mérsékli a gyűjtőszámlahitel összegét.

A bankok és a kormány által tavaly kialakított Árfolyamgát 2.0 elnevezésű konstrukció valódi könnyítést jelent a devizaalapú jelzáloghitelt egyre nehezebben törlesztő ügyfeleknek.

A belépés határidejét meghosszabbították, így a jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján május 30-ig lehet jelentkezni a kedvező feltételeket biztosító rendszerbe.

A konstrukció az ügyfelek számára rendkívül kedvező, hiszen akár több százezer forintot is megtakaríthatnak azok, akik belépnek, ez pedig igazán nem elhanyagolható a megterhelt családi kasszák szempontjából.

Például egy 10 millió forintos tőketartozást mutató, 2027-ben lejáró hitel havi törlesztése 22 ezer forinttal csökkenhet az árfolyamrögzítés ideje alatt 240 forint körüli frankárfolyamot feltételezve. Ebben az esetben így több mint 740 ezer forint megfizetésétől mentesül az ügyfél.

Az árfolyamváltozások ellen 2017 közepéig védelmet nyújtó, kiszámítható havi törlesztőrészletet garantáló konstrukciót az Erste Bank devizalapú jelzáloghitellel rendelkező lakossági ügyfelei közül már 27 ezren választották.  • Hírek
  • Árfolyam