Orbán: Egy baloldali sem nyert volna trafikot

2013.05.17. 08:07

Mi európai vezetők, nem tudunk szembenézni azzal, hogy nincs válság a világban, csak Európa van válságban. Ez egy ismert lélektani jelenség, hogy külső okokat keresünk, vélte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a közrádióban.

A magyar kormány szerinte kilóg a sorból, olyan válságkezelést folytat, amely eltér a többiekétől és sikeres. Brüsszel nem csak azt mondja meg, hogy a számaink rosszak, hanem azt is, hogy mit csináljunk, nyugdíjcsökkentést akarnak, el akarják venni a gyermektámogatásokat, azt szeretnék, hogy ne csökkentsük a rezsit. Ez a vita lényege. A nagy nemzetközi cégek el is mondják, hogy ők gyakran elmennek Brüsszelbe azért, hogy megpróbálják visszavonatni a különadókat és a rezsicsökkentést.

"Minden a terveink szerint halad" - mondta a miniszterelnök az emelkedő GDP-adatról, szerinte az új gazdaságpolitika már 2011-ben látványos eredménnyel járt, az akkori 1,7 százalékos eredményt azonban 2012 elvitte. Szerinte az EU-ból jött válság söpörte el az akkori eredményeket. Orbán nagyon reméli, hogy az idei évben a háziorvosok jövedelmét is emelni tudják, és jut tér a pedagógus-életpályamodellre is.

"Százas nagyságrendben vannak baloldaliak a trafiknyertesek között. Ha mi politikai szempontokat mérlegeltünk volna, egy baloldali sem nyert volna. Az pedig miért lenne baj, hogy a saját szavazóink is nyertek, ha megfeleltek feltételeknek. Alaposan előkészítettük a trafiktörvényt, meg kell kötni a szerződéseket" - mondta Orbán Viktor, aki szerint 200 alatt van azoknak a trafikosoknak a száma, akik húsz éve ebből élnek, és nem nyertek a pályázaton. Ők újra pályázhatnak.