Varga: Sokkal kevesebben vándorolnak ki

2013.05.17. 15:48

"Sokkal kevesebben vándorolnak ki Magyarországról, mint azt a média sugallta az elmúlt időszakban" - írta írásbeli válaszában az elvándorló magyarokért aggódó Scheiring Gábor képviselőnek, aki arra volt kíváncsi, milyen intézkedésekkel kívánja a kormány megállítani a képzett munkaerő kivándorlását.

A nemzetgazdasági miniszter a Tárki felmérésére hivatkozva azt írta, a magyarok kivándorlásának mértéke továbbra is a régiós átlag alatt van, egyedül Csehország az, ahol alacsonyabb az erre vonatkozó mutató. A felmérés is megerősíti, hogy az uniós országokban élő magyarok elhanyagolható arányt képviselnek a teljes magyar lakossághoz képest.

A tárcavezető válaszában kifejti, Magyarország szempontjából az osztrák és a német munkaerőpiac megnyitásának volt kiemelt jelentősége, a globális válság és annak elhúzódása szintén ösztönzőleg hatott a nemzetközi vándorlásra.

"Látni kell azonban, hogy nem egy sajátosan magyarországi, és nem is csak európai, hanem az egész világot érintő kérdésről van szó. Mindezen tényezők alapján helytelen és teljesen megalapozatlan a migrációs szándékoknak az utóbbi időszakban tapasztalt kétségtelen felerősödését a jelenlegi kormányzati politikával összekötni" - írta.

Varga Mihály ezután válaszában négy oldalon keresztül fejtegeti a kormány intézkedéseit, amellyel a kivándorlási problémára próbál reagálni. Tartós eredmény szerinte csak hosszú távon, az ország felzárkóztatásától és modernizálásától várható.

Korábban Matolcsy György beszélt félmillió külföldre vándorolt kitűnő magyarról, akiket vissza kell csábítani az országba.