no

2,3 mrd az egyik legdrágább fővárosi lakás

2013.05.21. 16:09 Módosítva: 2013.05.21. 16:41

Már mindenkinek elérhető a nemrég indított Otthontérkép nevű ingatlanpiaci alkalmazás. A térképen nemcsak konkrét fővárosi lakásajánlatok közül válogathatunk, hanem az egyes kerületeken belüli lakóövezetek átlagos eladási és kínálati árait, valamint albérlet árait is össze lehet hasonlítani.

Az adásvételi árak az FHB Lakásárindex adatbázisából vannak, ezek az adatok pedig a NAV illetékadataira épülnek. Az adatbázis az elmúlt évtized adásvételeit átlagolva jelenértéken mutatja meg a környék ingatlanárait. (A részletekről bővebben itt.)

Népszerű kerületek

Az Otthontérkép első heti statisztikája alapján a legnépszerűbb fővárosi kerület a XI., vagyis Újbuda. A több tízezer felhasználó közül minden tizedik keresgélt a dél-budai kerület ingatlanjai között, míg az érdeklődésben a másik végpontra Soroksár került: 150-hez az 1 az Otthontérképen ide látogatók aránya.

Újbuda után a II. kerület, Angyalföld, Zugló és Óbuda voltak a legnépszerűbbek a lakáskeresők között. Az alkalmazás induláskor mintegy 7000 darab ingatlan volt az adatbázisában, ez a fejlesztők ígérete szerint folyamatosan bővül. A szolgáltatás bűnözési-, és biciklistérképpel is bővül hamarosan, illetve a teljes országra kiterjedő adatbázis is készül már.

Legek

Az Otthontérképen megtalálható lakások közül a legdrágább egy, a Hegyvidéken, azon belül is a Svábhegyen található luxusvilla, amit jelenleg mintegy 2,3 milliárd forintért hirdetnek. A két épületből álló ingatlanegyüttes főépülete 3 szintes, és tartozik hozzá medence, illetve külön portaépület. Nemcsak az ingatlan, hanem a négyzetméterára sem mondható átlagosnak, hiszen a környék 395 ezer forint/négyzetméteres átlagos árszintjéhez viszonyítva igencsak magas, mintegy 3 millió forint a 784 négyzetméteresnek hirdetett épületegyüttes átlagára.

A legolcsóbb lakás egy egyszobás, 10 négyzetméteres józsefvárosi ingatlan a Dobozi utcában, amit  2,75 millió forintért megvásárolhatunk, amennyiben nem sikerül alkudoznunk az eladóval. Az mini garzonban van egy konyhasarok, a galéria alatt zuhanyzós fürdő-WC; a fekvőgalérián pedig egy dupla matrac is elfér.