Aki nem figyelt, duplán fizethetett a pótjegyért

2013.05.21. 13:51 Módosítva: 2013.05.21. 15:47

Nem indult zökkenőmentesen a gyorsvonati pótjegy a bejelentés utáni napon való bevezetése: a pénztárosok egy része nem készült fel a változásokra, de ennél is problémásabb, hogy a MÁV-Start és a GYSEV járatait is érintő utakon duplán fizettették meg a pótjegyet az utasokkal – írja a Mozdonyról című blog.

Utóbbi problémát az okozza, hogy a két társaság jegykiadó gépei csak töréssel tudnak számolni, ami azt jelenti, hogy a MÁV-Start és a GYSEV által üzemeltetett szakaszokra két külön pótjegyet számolnak fel. Ennek az a következménye, hogy például egy 100 kilométernél rövidebb, mindkét társaság járatait igénybe vevő utazásnál a szükséges összeg pontosan kétszeresét, 150 helyett 300 forintot kellett fizetniük a pótjegyért azoknak, akik az állomáson váltottak jegyet.

Az anomália szerencsére gyorsan feltűnt az NFM-nek és a MÁV-nak is: a MÁV-Start Zrt. május 17-i levelében már arra hívta fel a figyelmet, hogy a MÁV-Start és a GYSEV csak a saját maga által üzemeltetett szakaszra adhat ki pótjegyet, a 100 kilométerig érvényes pótjegyeket pedig kölcsönösen el kell fogadniuk egymás járatain. Ehhez a jegykiadóknak a pótjegyre rá kell írniuk a tényleges célállomást, vagy amennyiben ez nem „egyértelműen meghatározható”, akkor a „GYSEV-átmenet” feliratot.

Ha az utasok a két társaság járatain együttesen száz kilométernél többet utaznak, akkor a kalauznál kiegészítő pótjegyet kell venniük, de ezért pótdíjat nem számolhatnak fel nekik. Aki a korábbiakban a szükségesnél többet fizetett a pótjegyéért, a MÁV-Start Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban igényelhet visaszatérítést.