Hitelombudsmant kér az NGM

2013.05.21. 08:33

A diákhitelhez hasonló konstrukció a kezdő vállalkozóknak és hitelombudsman is szerepel a Nemzetgazdasági Minisztérium által jegyzett, Kis- és középvállalkozások 2014−2020 közötti időszakra készített stratégiája című dokumentumban, de az is elképzelhető, hogy a jövőben az interneten lehetne adni-venni a kis- és középvállalkozásokat, írja a Napi Gazdaság.

A tervezet jelenleg társadalmi egyeztetésen van, a szaktárca május végéig várja a véleményeket. A stratégia egyablakos megoldással könnyítené a minősített cégekhez és tanácsadókhoz való hozzáférést, illetve tanácsadókkal segítené az utódlást a családi vállalkozásoknál, ennek érdekében veti fel egy internetes platform létrehozásának szükségességét is. Az egyszer már megbukott vállalkozók megsegítését indokolja, hogy − mint írják − kutatási eredmények szerint a második vállalkozások általában sikeresebbek. A javaslat fejlesztené a vállalkozói ismeretek − elsősorban iskolarendszerű − oktatását is.

A stratégia az exporttevékenység támogatásában fontos szerepet szánna a jó gyakorlatok megismerésének, a tervezett kiválósági program a legeredményesebb kis- és középvállalatokat gyűjtené össze. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) a jövőben nagyobb hangsúlyt fektethet a testre szabott exportlehetőségek felkutatására, amihez egy új adatbázis létrehozását is felvetik az anyag készítői, a piac- és termékfejlesztés, illetve a kutatás-fejlesztési és innovációs potenciál fejlesztését pedig egy állami beszállítófejlesztési program szolgálná.

Az infrastrukturális ellátottság növelése mellett a kormányzati intézmények elektronikus elérhetőségét is kiemelt célként kezeli a dokumentum, a közintézményeik szolgáltatásairól, illetve az adott vállalkozásra szabott lehetőségekről egy információs portálon érdeklődhetnének a cégek.