Így változik a lakhatási támogatás

Portfolio
2013.05.21. 13:27

Czomba Sándor, foglalkoztatásért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón beszámolt a lakhatási támogatást érintő változásokról. A lakhatási támogatást tavaly októbertől vezették be, Czomba Sándor szerint nagyjából 16 ezer érdeklődő volt, 1000 benyújtott kérelem, amiből 600 megkötött szerződés született, számolt be a portfolio.hu.

Alapszabály szerint lakhatási támogatás nyújtható annak az álláskeresőnek, aki olyan legalább hat hónapra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, amely esetében az állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 100 kilométerre van egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta - tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje 5 órát meghaladja. Változtatás, hogy korábban 18 hónapos minimum munkaviszonyra volt szükség, az ingázás ideje pedig 6 óra volt.

Változás továbbá a kivétek körében is van. Szabály szerint legalább 3 hónapig álláskeresőnek kell lennie a kérelmezőnek, kivétel a pályakezdő és az, aki közfoglalkoztatásból helyezkedik el a versenyszférában. Kibővítettek a beszámítható foglalkoztatási jogviszonyok körét, kiterjed a kormányzati, közszolgálati, ösztöndíjas foglalkoztatásra, a meglévő, munka törvénykönyve hatálya alá tartozók mellett.

A kérelmet ezentúl nem csak a foglalkoztatás megkezdése előtt lehet beadni (emiatt 200 kérelmet korábban elutasítottak). Életszerűbb, hogy előbb megkötik a felek a szerződést, utána 30 napig van lehetőség a lakhatási támogatás igénylésére. Lehetőség lesz még lakhatási támogatást kérni a kaució kifizetésére is. A kérelmező nem csak az állandó lakhelye szerinti, hanem a tartózkodási hely szerinti munkaügyi kirendeltséghez is fordulhat.