Kiderült, melyik bankot veszik meg Csányiék

Portfolio
2013.05.21. 13:56

Az OTP Csányi Sándor által említett két akvizíciós célpontja közül az első egy kisebb, a második valószínűleg egy nagyobb magyarországi bank. A Portfolio.hu értesülései szerint első körben a Credigen Bank Zrt.-t veszi meg az OTP, a tranzakció bejelentésére pedig már a közeljövőben sor kerülhet.

A Sofinco S.A. tulajdonában álló, közvetett módon a francia Crédit Agricole érdekeltségébe tartozó Credigen Bank 1998 óta működik Magyarországon, azonban azóta nem sikerült jelentős méretre szert tennie. A 2011 végi adatok szerint 3,9 milliárd forintos saját tőkével és 5,2 milliárd forintnyi kihelyezett hitellel rendelkezett. A bank a magyar áru- és személyi hitelek piacán volt aktív korábban, egy ideje azonban már nem folytat hitelezési tevékenységet.

A tulajdonos 2010-ben döntött úgy, hogy kivonul Magyarországról. A hitelportfólió nagy részét és a bank 16 ezer ügyfelét ennek megfelelően a Budapest Bank vette át idén év elején, így a bank gyakorlatilag üres. A Credit Agricole másik, befektetési banki és vállalatfinanszírozói profillal rendelkező és fióktelepként működő érdekeltsége több mint egy évvel ezelőtt szintén a magyarországi eszközök eladásáról döntött.

A Portfolio.hu értesülései szerint az OTP a jelentősen megcsappant méretekkel rendelkező, magyarországi engedéllyel működő Credigen Bankot veszi meg. Hasonló értesüléséről kedden reggel a Jazzy Rádió Millásreggeli műsora is beszámolt. Úgy tudjuk, az akvizíciót követően a bankot agrárfinanszírozási tevékenységének erősítésére szeretné felhasználni az OTP, hogy azonban ehhez miért tartja célravezetőnek egy korábban más profillal rendelkező kisbank megvásárlását, egyelőre nem világos.

Úgy tudni, a Credigen Bank megvásárlásával kapcsolatos tárgyalások lényegi része mára befejeződött. Az akvizícióhoz szükséges engedélyek beszerzése mellett így lényegében már csak a felvásárlás bejelentése van hátra, amelyre a közeljövőben sor kerülhet.

Az origo.hu korábban arról írt, az egyik felvásárlási célpont az MKB lehet, amelyet négy éven belül nyíltan eladásra szán a tulajdonosa. Később azonban az MKB cáfolta a lap értesülését. Közleményében a múlt héten leszögezte: a bank megvásárlása iránt folyamatos az érdeklődés, de az MKB még nem biztosított kizárólagosságot egyetlen potenciális vevőjelöltnek sem, valamint nem folytat előrehaladott tárgyalásokat egyetlen érdeklődővel sem.