Jenő
-3 °C
6 °C

Jön az elektronikus Marlboro?

2013.05.22. 08:12

Az elektronikus cigaretta szegmensét nézték ki maguknak az egyik lehetséges menekülő útvonalként a hagyományos dohányáruk gyártói − legalábbis ez derül ki a felvásárlási ügyletekről, illetve a saját e-termék piacra dobásáról szóló hírekből, írja a Napi Gazdaság.

A Philip Morris USA legutóbb az e-cigarettát gyártó és forgalmazó olasz Ovalét környékezte meg − számolt be a Huffington Post olasz kiadása. A 2011-ben alapított bresciai cég Kínában kezdte meg a gyártást − ahol már ezer főt foglalkoztatnak −, termékeiket a múlt év végén 300 olaszországi és száz külföldi franchise-üzletben árulták. A közeljövőben az Ovale egyebek közt Németországban, Szlovákiában, Görögországban és Hollandiában készül terjeszkedni − arról egyelőre nem tudni, hogy a Marlboro gyártója esetleges vevőként ehhez mit szólna.

Lépegetnek

Az Altria Grouphoz tartozó, az USA piacának mintegy felét ellenőrző Philip Morris konkurensei már korábban léptek: a második legnagyobb amerikai dohánygyártó, a Reynolds American Inc. hónapok óta teszteli saját e-cigarettáját; a Vuse nevű termék rövidesen a boltokba kerülhet a Wall Street Journal szerint.

Az USA piacának harmadik legnagyobb szereplője, a Lorillard Inc. pedig már egy éve megvette (mintegy 135 millió dollárért) a Blu Ecigs nevű e-cigaretta-gyártót. Az Altria azonban e téren is meg akarja őrizni vezető szerepét: április végén bejelentették, hogy 2013 második félévében megjelenik saját e-cigijük − további részletekkel júniusban szolgálnak, beleértve azt is, hogy az is Marlboro néven fut-e majd.

Töpörödő piac

Az Altria az idei első negyedévben 5,2 százalékkal kevesebb cigarettát adott el, mint egy évvel korábban − derült ki a vállalat jelentéséből −, a profit ennek ellenére 1,2 milliárdról 1,39 milliárd dollárra nőtt, 0,5 százalékkal, 3,97 milliárd dollárra csökkenő forgalom mellett.

A Lorillard és a Reynolds közlése szerint ez idő alatt 6,2 százalékkal esett vissza a hagyományos cigaretták értékesítése az egész ágazatban, szemben az előző években megszokott 3-4 százalékos zsugorodással, és emögött az elektronikus verzió terjedése áll.

Az e-cigaretták kiskereskedelmi forgalma az USA-ban tavaly mintegy 500 millió dollárra rúgott az Euromonitor International becslése szerint − ez a teljes ottani dohánypiac 0,5 százaléka −, de idén ez megduplázódhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?