Hiába a családi adó, nincs kedvünk a gyerekhez

2013.05.23. 11:49
A KSH legfrisebb kutatásából az derül ki, hogy a születések és a halálozások száma is csökkent az idei év első három hónapjában. A természetes fogyás mértéke 5,5-ről 5,2 ezrelékre mérséklődött, ez azt jelenti, hogy hangyányival kisebb mértékben fogy a magyar, mint tavaly ilyenkor.

Az év első három hónapjában 21 032 gyermek született, ez 1066 újszülöttel marad el a tavalyi teljesítménytől, ami öt százalékos csökkenést jelent. A születésszám az első negyedév mindhárom hónapjában csökkent, a legnagyobb mértékű – közel nyolc százalékos – visszaesés február hónapban volt - derült ki a KSH kutatásából.

Halálozások szempontjából kicsit jobban állunk, mivel az előző év azonos időszakához viszonyítva 2182-vel kevesebb haláloztak el, ez 6,1 százalékos csökkenést jelent. Az erős januári kezdés után - mikor alig másfél százalékos volt a csökkenés - februárban 7,6, márciusban pedig közel 9 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.

Házasodás terén sem szívderítő a helyzet: az első negyedévben  jelentősen kevesebben kötöttek házasságot, mint egy évvel ezelőtt. Az év eleji hónapok korábban sem tartoztak a házasságkötések kedvelt időszakához, de az első három hónap 3769 házasságkötése közel 9 százalékkal, 370 friggyel maradt el az előző év azonos időszakától, és hosszú idő óta a legalacsonyabb érték, amit az első negyedévben regisztráltak.

Összességében ezer lakosra 8,6 élveszületés és 13,8 halálozás jutott.  A természetes fogyás mértéke 5,5 ezrelékről 5,2 ezrelékre mérséklődött. Az év első három hónapjában ezer élveszületésre 4,8 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,8 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A születésszám valamennyi régióban csökkent. A csökkenés Közép- és Észak-Magyarországon volt a legjelentősebb (6,9, illetve 5,6 százalék), Közép-Dunántúlon és Dél-Alföldön pedig a legkisebb (egyaránt 2,1 százalék).

A halálozások száma is minden régióban mérséklődött, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön, 12,7 százalékkal, Dél-Dunántúlon viszont alig változott, csak 0,9 százalékkal csökkent. Mindezek következtében 2013 első három hónapjában a természetes fogyás üteme öt régióban mérséklődött, kettőben pedig tovább nőtt.

Dél-Alföldön az enyhébb születésszám-csökkenés és a jelentősen visszaeső halálozások következtében közel 23 százalékkal mérséklődött, Közép-Magyarországon és Dél-Dunántúlon viszont – főleg a halálozások átlagosnál kisebb mértékű csökkenése miatt – némileg növekedett a természetes fogyás üteme.

A házasságkötések száma hat régióban csökkent, a legnagyobb mértékben Nyugat-Dunántúlon (21,2 százalék), egy régióban, a Dél-Dunántúlon viszont számottevően, több mint 13 százalékkal emelkedett.