Laura, Alida
16 °C
32 °C

Vége a nagybankok korának

2013.05.23. 10:34
Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint a magyar bankszektorban a nyereség hiánya miatt néhány éven belül a jelenlegi nyolcról négy-ötre csökkenhet a nagybankok száma.

Csányi Sándor a Reuters hírügynökségnek adott interjúban nem beszélt arról, hogy melyik bankok hagyhatják el a piacot, ahogy arról sem, hogy az OTP mely bankokat vásárolhatja fel. A bankvezető úgy fogalmazott: "... ezek a bankok nem hagyják el egyszerre a piacot, de bizonyos, hogy néhány év múlva már nem lesz nyolc bank".

A bank korábbi közleménye szerint tőkéje elég arra, hogy esetleg két magyarországi, illetve több külföldi bankot is megvegyen, de a felvásárlásokat konzervatív módon kívánják végrehajtani.
Csányi Sándor az interjúban elmondta, hogy a bankok számára a magyar működési környezet kedvezőtlen marad, miután a piaci bizalom - a jegybank kamatcsökkentései ellenére - lassan tér vissza.

"... arra számítok, hogy a marzs szűkül (Magyarországon), mind a lakossági, mind a vállalati üzletágban" - mondta, ezért a bankcsoport külföldön növekedhet, elsősorban Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Bulgáriában. Két vagy három év múlva az OTP nyereségének 70-75 százaléka származhat a külföldi egységekből a jelenlegi 45 százalékhoz képest. Tíz év múlva ez az arány várhatóan meghaladja majd a 90 százalékot, miután a bank a bővülő piacokon is felvásárlásokat tervez - tette hozzá.

Csányi kedvezően nyilatkozott Matolcsy György jegybankelnökről, de kétségeinek adott hangot afelől, hogy a jegybank által bejelentett hitelezésösztönzés növekedési pályára állíthatja-e a gazdaságot. "Amit eddig mondott a monetáris politikáról és amit tett, az jó irányba mutat" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az 500 milliárd forintos hitelezésösztönzésének négy-ötszörösére lenne szükség ahhoz, hogy az jelentős hatással legyen a növekedésre.

Jelezte ugyanakkor, hogy ekkora összeget az euróövezeti recesszióval szembesülő vállalkozások nehezen tudnának beruházásra elkölteni.