Gyengülés után pihen a forint

2013.05.23. 13:22

A reggeli 290-es szintről délre 292 felé emelkedett a forint euróval szembeni értéke, de tegnap délelőtt még 293 körül is járt a nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt. Még ennél is durvább kilengést produkált a svájci frank, ami a reggeli 230-as szinthez képest a 235-öt is megjárva délre 234 körül landolt.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A Portfolio elemzéséből kiderül, hogy a gyengülés hátterében több ok együttese áll. Az elmúlt hetekben szárnyaltak a részvénypiacok, ahol most hirtelen behúzták a féket, ez pedig a devizapiacokon menedékkeresést eredményezett.

    A sebessségváltás egyik fő oka az amerikai pénznyomda őszi lassításával - és hosszabb távon a leállításával - kapcsolatos fejlemény, ami azért volt meglepő, mert ezt a piac többsége eddig inkább télre várta. A másik ok pedig a kínai gazdaság lassulásától való félelem, amit egy hajnali feldolgozóipari adat okozott.

    A magyar piac megítélésén csak tovább rontott Orbán Viktor tegnapi bejelentése, miszerint a kormány adómelésekről és új "reklámadó" bevezetésén gondolkodik.