A mi pénzünkből kompenzálják a Postát

2013.05.24. 07:57

Eredetileg a postai liberalizáció miatt a piacra belépő cégek hozzájárulásaiból kompenzálták volna a Magyar Postát. A kötelező feladatokból fakadó veszteséget rivális hiánya miatt az államnak kell kiegyenlítenie, írta a Világgazdaság.

Az állami vállalatnak ugyanis ott is kötelező például postahivatalt vagy mozgópostát fenntartania, ahol az piaci körülmények között veszteséges lenne, a tavaly ősszel elfogadott új postatörvény szerint a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság feladata gondoskodni a többletteher megtérítéséről.

Az NMHH a könnyű levelek piacára belépő új szolgáltatók által befizetett hozzájárulásokból fizetett volna a Magyar Postának, egyelőre azonban nincs új piaci szereplő. A hatóság ugyanis nem adta meg az engedélyt az osztrák állami hátterű Feibra Kft-nek.

„Amennyiben a hatóság által kezelt számlára befizetett hozzájárulások összege alacsonyabb a tárgyévi méltánytalan többletteher összegénél, a különbözetet a költségvetési előirányzaton rendelkezésre álló forrás mértékéig a szolgáltató részére megtéríti” – áll az állam és a Magyar Posta Zrt. által szerdán megkötött Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerződésben.