Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

A vendéglátásban dolgozik? Féltheti az állását

2013.05.27. 11:52

Magyarországon a vállalkozások ötven százaléka cserélődik le öt éven belül, így a magyar cégek születéskori várható élettartama alig néhány év. Az okok között a kiszámíthatatlan gazdasági, politikai és jogi környezet áll az élen. Az elmúlt két évben minden szektorban csökkent a fluktuáció, de továbbra is vezet a szálláshelyszolgáltatás, a vendéglátás, illetve az építőipar, derül ki az Opten adataiból.

A cég által készített cégfluktuációs index (Opten – CFI) egyetlen számértékbe tömörítve jeleníti meg a működő cégek számában történt változásokat. A mutató az adott időszak alatt – akár adott ágazatra és megyére vonatkozóan – az újonnan alapított, illetve a megszűnt cégek számának összegét viszonyítja a vizsgált időszak elején rendben működő cégek számához.

Az országos trendek alapján a 2010–11-es erős fluktuáció csillapulni látszik: 2012-re a korábbi értékekhez képest átlagosan 2 százalékponttal csökkent, 2013-ban pedig a rendelkezésre álló adatok alapján még ugyanennyit fog visszaesni. Ezzel szemben a végrehajtások aránya lassan növekvő tendenciát mutat, és ez az Opten Kft. előrejelzései szerint idén is folytatódni fog.

„Az építőipar továbbra is igencsak instabil, a várakozásokkal ellentétben azonban mégsem ez a leggyorsabban változó ágazat, hanem a vendéglátás, amely 2012-ben 17,77 százalékos CFI-értéket mutatott, 2013-ban pedig az előrejelzések szerint körülbelül 15 százalékos CFI-értéket fog elérni, bár ezt főként a cégalapítás hajtotta fluktuáció okozza” – mondta Tóth Tamás, az Opten Kft. ügyvezető igazgatója. Ez a két ágazat mondható a legveszélyesebbnek a végrehajtások arányát megfigyelve is, különös tekintettel a vendéglátásra, ahol a végrehajtások aránya az elmúlt négy évben folyamatosan mintegy 7 százalékkal haladta meg az országos átlagot, magasan, 4-5 százalékkal megelőzve a második helyezett építőipart is.

Az ágazat már évek óta komoly problémákkal küzd, hiszen 2010 óta a három legveszteségesebb szektor közé tartozik. A harmadik helyre a CFI alapján az adminisztrációs szektor, míg a végrehajtások aránya szerint a fuvarozás került. Az „Opten - CFI” alapján egy szembetűnő érdekességet is felfedezhetünk: a pénzügyi szektor – a bankok nélkül tekintve – kilábalni látszik az évek óta tartó mély válságból. 2011-ig még a második leghektikusabb ágazatnak számított, ám a tavalyi és idei év adatai alapján már a negyedik legstabilabb helyet foglalja el. Az ágazati letisztulás és a javuló tendencia a szektor nyereségességén is látszik, a bankok nélkül vett pénzügyi szektor ugyanis a 2010-es második legveszteségesebb pozícióból a legutóbbi adatok szerint a legnyereségesebb helyre ugrott előre.

A legbiztonságosabb és legstabilabb ágazatoknak a tanácsadói és az infokommunikációs szektor bizonyult mind az Opten Cégfluktuációs Indexe, mind a végrehajtások alacsony aránya alapján. A nyereségességet vizsgálva a tanácsadás a legfrissebb beszámolók alapján a második helyen végzett. Érdekes viszont, hogy stabilitása ellenére az infokommunikációs szektor 2010-es legnyereségesebb pozíciójából nagyot zuhant, és azóta – valószínűleg a különadóknak is betudhatóan – veszteséges. A végrehajtások aránya szerint harmadik legbiztonságosabb mezőgazdaság az utóbbi évek második legnyereségesebb szektora volt Magyarországon – igaz, e területen igen komoly különbségek vannak az egyes ágazati tevékenységek között.