A wellnessre mozdul a magyar

2013.05.27. 11:12 Módosítva: 2013.05.27. 11:22

A kormány turisztikai stratégiájában kiemelt helyen szerepel az orvosi szolgáltatáson alapuló turizmus. Az elkövetkező időszakban az uniós forrásokat nem feltétlenül kapacitásbővítésre, sokkal inkább a jól működő intézményrendszer kialakítására, valamint termékfejlesztésre van szükség – hangsúlyozta egy múlt heti turisztikai rendezvényen Horváth Viktória turisztikáért felelős helyettes államtitkár

A szakemberek szerint fontos feladat, hogy szélesítsék a kínálatot és a már „felkapott” települések mellett új térségekkel és régiókkal is megismerkedjenek a vendégek. Ehhez viszont a támogatások mellett a helyi turisztikai szereplők összefogására is szükség van.

Például a mezőkövesdi Zsóry-fürdőben két évvel komolyabb beruházásokra is került sor. A wellness részleg átalakítása - szaunák, kneipp medence, masszázs helyiségek – mellett felújították a fedett gyógymedencét, a külső medence pedig élménycsúszdával bővült.

Ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy tavaly 40 ezer vendég 111 ezer éjszakát töltött el Mezőkövesden – emelte ki Lázárné Csirmaz Henriett, a helyi Tourinform iroda vezetője. Az idelátogatók jelentős rész belföldi turista, de a külföldiek – elsősorban lengyelek, németek, belgák, hollandok, csehek és szlovákok – részaránya már eléri a 25 százalékot. A fürdőfejlesztés idén ősszel folytatódik, de ahhoz, hogy ennek eredményeképpen még több vendég érkezzen a magánvállalkozások bevonására is szükség van - állítja a szakember.

Az itteni gyógyvíz kéntartalma az egyik legmagasabb Magyarországon, így reumás megbetegedések, ízületi gyulladások és kopások, különböző női betegségek enyhítésére, gyógyítására, valamint sérülések, ortopédiai műtétek utókezelésére alkalmas.

A széleskörű kínálathoz jelentős részben hozzájárul, hogy a tágan vett desztináció nem csupán a gyógyvízről és világörökség részét képező matyó népművészetről ismert. A közvetlen környezetében számos nemzeti park és túrahely található, de innen indulva akár az egri Borvidéket is fel lehet fedezni, de nincs messze akár a Tisza-tó sem.