Kazah bankot venne az OTP

2013.05.28. 12:04

Kazah lapértesülések szerint az OTP megvenné az Eurasian Bankot. A pénzintézet megszerzéséért három orosz bank mellett indul az OTP, írta a portfolio.hu. A lap számításai szerint a kazah bank konzervatív árazás mellett közel 50 milliárd forintba kerülhet, ez alapján a megvásárlása nem jelenthet problémát az OTP-nek.

Az orosz VTB, az Alfa Bank és a PSB mellett az OTP is érdeklődik a kazah Eurasian Bank megvásárlásáért, a bankok előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a kazah pénzintézet megszerzéséért. A kazah médiában megjelent, hogy az Alfa Bank, a PSB és az OTP előrehaladott tárgyalásokat folytat, de a VTB-vel is egyeztetéseket folytatnak a kazah pénzintézet vezetői.

Az OTP vezetői az elmúlt években többször elmondták, hogy folyamatosan figyelik a felvásárlási lehetőségeket, elsősorban azokban az országokban vennének bankot, ahol az OTP már jelen van és meg kívánja erősíteni pozícióját, de egzotikus helyszíneket (pl. Vietnam) sem zártak ki. Az események néhány hete kezdtek el felpörögni, akkor a bank vezére magyarországi akvizíciókról beszélt.

Csányi Sándor két hete hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában úgy nyilatkozott, hogy az OTP két bank megvásárlására készül. Magyarországot elhagyni tervező pénzintézetekről van szó, az egyik esetében már az utolsó fázisban vannak a tárgyalások, míg a másik banknál az írásos ajánlattételig jutottak. Az egyeztetések Csányi Sándor szerint 3-4 hónapon belül záródhatnak. Azóta sok találgatás napvilágot látott a hazai sajtóban az OTP kiszemeltjeivel kapcsolatban, a Portfolio.hu úgy tudja, a kisebbik pénzintézet a Credigen lehet.

A keleti nyitás jegyében Varga Mihály a múlt héten Kazahsztánban járt, a nemzetgazdasági miniszter és kazah társa a közös magyar-kazah pénzügyi alap létrehozásáról egyeztetett. Varga Mihály jelezte: Jerbolat Doszajev gazdasági és költségvetési tervezésért felelős miniszterrel folytatott kétoldalú tárgyalásukon megegyeztek arról, hogy a két ország nagyságrendileg 10-15 millió dolláros összeggel járulhat hozzá az alap létrehozásához, amellyel elsősorban azokat a magyar és kazah kis- és középvállalatokat fogják támogatni, amelyek forrás hiányában nem tudnak belépni, közvetlen elérni a másik ország piacára. A megbeszélésen Varga Mihály kezdeményezte egy közvetlen, Budapestet és valamelyik kazah várost összekötő légi járat újraindítását is.