Nem lesz reklámadó, ha Brüsszel elégedett

2013.05.28. 19:02

Ha szerdán döntés születik Brüsszelben a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről, akkor nagy az esélye, hogy a zárolásokon kívül nem lesz szükség további egyenlegjavító intézkedésekre, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Varga bejelentése különös annak fényében, hogy múlt héten Orbán Viktor bejelentette, minisztere csomagjából kihagyná a lépcsőzetességet és egyben bevezetné az egészet, sőt még a reklámadót is bevezetnék. Varga Mihály aztán hétfőn a Hír televízióban azt mondta, Olli Rehn gazdasági és pénzügyekért felelős európai biztos előzetes álláspontja szerint a költségvetési zárolások és a beruházások felfüggesztése elegendő lesz a hiány 3 százalék alatt tartásához. Azt mondta, annak ad nagyobb esélyt, hogy erre a kettőre mindenképpen szükség lesz, és szerdán derül ki, hogy a harmadik, a bevételek növelésére irányuló intézkedést is szükségesnek tartja-e a bizottság.

Kedden aztán a miniszter már úgy nyilatkozott, ha szerdán kedvező javaslat érkezik Brüsszelből, akkor nagy az esély arra, hogy a zároláson túli lépéseket nem kell megtenni. az első intézkedés is elegendő lehet.

"Egy minisztérium, a belügyi tárca kivételével jóváhagyta a költségvetési zárolások tervét a nemzetgazdasági tárca" - mondta. Szerinte az egyenlegjavító intézkedések nagyjából 2 százalék körüli zárolásokat jelentenek az intézményeknél, ez kigazdálkodható. A tárcavezető megismételte, ezekre a lépésekre azért van szükség, hogy az Európai Bizottság biztosítottnak lássa a 3 százalék alatti költségvetési hiány tartását, és így javasolja a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését. Ha a kérdésben kedvezőtlen döntés születne szerdán, akkor a költségvetés bevételeinek további emelésére már vannak előkészített javaslatok, de a miniszter szerint ezek csak akkor kerülnek a kormány elé, ha időszerűvé válnak.

A zárolás mellett a második nagy lépés az lehet, hogy az idei és a következő évre tervezett beruházásokat nem a folyó kiadásokból finanszírozzák, hanem amennyiben az állami vagyongazdálkodásból további bevételek származnak, azokat lehet erre a célra fordítani. Nem arról van szó, hogy a Kossuth tér rendezése nem fejeződik be, hanem arról, hogy más forrásokat keresnek ennek a finanszírozására, mondta Varga Mihály. A harmadik lépés az adók, közte a reklámadó és a bevételnövelő intézkedések sorozatát jelentené.

A miniszter megismételte, hogy nem lesz osztogatás, és nem készül jövőre választási költségvetés, ha az ország számára kedvező vélemény születik az Európai Bizottságban. Ugyanakkor nagyobb mozgásteret ad a kormányzatnak, hogy a pozitív döntés előnybe hozhatja a magyar gazdaságot, például a tőkepiaci kockázati felár csökkenésével vagy a forint erősödésével.