A fiatalok fele örökre elköltözne

2013.05.29. 12:22
Bizonytalanság, kishitűség és alacsony kockázatvállalási hajlandóság jellemzi a mai magyar fiatalokat. Zavaros, ellentmondásos a jövőképük - derül ki a Bridge Budapest megbízásából a 20 és 35 éves magyar fiatalok körében készített reprezentatív kutatásból. Ha lehetne, a fiatalok többsége itthon építene karriert, de borúsan látják a lehetőségeiket. Úgy vélik, itthon minden a kapcsolatokon múlik.

A fiatalok 92 százaléka a jelenlegi gazdasági-társadalmi környezetben úgy gondolja: a kiszolgáltatottság és a bizonytalanság soha nem látott méreteket ölt a munka világában. A 20-35 éves magyar fiatalok igen zavarosan és bizonytalannak látják a jövőjüket. Többségük szeretne itthon karriert és önállóságot, de a környezetet és a lehetőségeiket igen negatívan ítélik meg, jobb lehetőségért nagy részük akár végleg is külföldre költözne.

A felmérésből az látszik, hogy a fiatalok szeretnék megvalósítani az álmaikat, de azt nem látják, itthon hogyan tehetnék ezt meg. Nem mernek kockáztatni, és minden második kétli, hogy karrierje lesz Magyarországon.

Elmennének, de bátortalan alkalmazottak lesznek Magyarországon

A fiatalokat vonzza a szabadság, így az önállóság is, ám annak ellenére, hogy 5-ből 3-an az önállóságot választanák az alkalmazotti léttel szemben, a nagytöbbségük (68 százalék) mégis arra számít, hogy még 10 múlva is alkalmazottként fog dolgozni. Ezzel összecseng, hogy mindössze alig több mint egynegyedük tervez saját vállalkozást indítani. Bátorsággal sem áll túl jól a generáció: mindössze egyötöd (18 százalék) vállalná a bizonytalanságot a nagyobb jövedelemért, négyötöd (82 százalék) a biztosabb, de alacsonyabb jövedelmet biztosító munkát választaná.

A fiatalok közel fele (45 százalék) végleg elköltözne Magyarországról, ha lehetősége adódna. Ebben kimagaslóan a legfontosabb ösztönző a pénz, de például a más társadalom és más kultúra is megjelent fontos szempontként. Ám 60 százalékuk azért, ha lehet, Magyarországon szeretne hosszú távú karriert építeni.

Borús képük van az országról

Az ország lakosságának többsége szerintük egyik napról a másikra él (92 százalék). Ugyanakkor saját helyzetüket ennél pozitívabban ítélik meg, a fiatalok fele számít karrierre a saját szakmájában a következő 10-15 évben Magyarországon.

Ehhez elsősorban kapcsolatokra van szükségük, 10-ből 9 fiatal véleménye szerint ugyanis minden a kapcsolatokon múlik és szintén ennyien gondolják, hogy mindenki maga felelős a saját boldogulásáért.

Telefonos, de reprezentatív mintán

A kérdőíves vizsgálat telefonos megkérdezéssel, standard kérdőívek segítségével zajlott 2013 tavaszán, összesen 805 fő 20-35 éves, magyarországi lakos megkérdezésével a Kutatólabor által. A felmérésbe bevont személyek nem, életkori csoportok és a lakóhely településtípusa szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai 20-35 éves lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. A kutatást minden évben szeretnék megismételni, hogy lássák, hogyan változik a fiataloknak a jövőképükről, a sikerességről, a lehetőségeikről és a vállalkozói hajlandóságról alkotott képe.