no

Mégis lesz reklámadó

2013.05.29. 16:07

Bár kedden Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még úgy nyilatkozott, hogy ha Brüsszel a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja, várhatóan elég lesz a három lépcsős kiigazító intézkedéscsomag első részét életbe léptetni, és a reklámadóra nem lesz szükség, szerdán kiderült, valójában mindhárom intézkedés egyszerre életbe lép. Zárolások lesznek a költségvetésben, újratervezik a nagy állami beruházásokat és lesz reklámadó is. Az energiaadó és bankadó emeléséről ugyanakkor egyelőre nem tárgyal a kormány.

2014 után is tartjuk a hiányt

Varga azután tartott sajtótájékoztatót, miután az Európai Bizottság hivatalosan is közzétette, a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja. Elmondta, a 27 tagország közül senki nem volt ilyen hosszú ideig az eljárás alatt. "Magyarország teljesítményét ma Brüsszelben is elismerték, az ország sebezhetősége jelentős mértékben csökken, az EU által is elismerten 3 százalék alatt marad a GDP arányos költségvetési hiány" - mondta.

A gazdasági tárca vezetője azt mondta, Magyarország nem csak 2013-ban és 2014-ben, hanem utána is arra fog törekedni, hogy 3 százalék alatt tartsa a költségvetés hiányát. Varga a magasabb államadósságot jelző brüsszeli előrejelzéssel kapcsolatban azt mondta, lesznek még konkrét lépések, amelyek az adósságszintet tovább fogják javítani, ezek előkészítés alatt vannak.

Össze-vissza beszéltek

Az Európai Bizottság tavaszi jelentése előtt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még úgy nyilatkozott, további kiigazítás nélkül is ki kellene vennie minket Brüsszelnek a túlzottdeficit-eljárás alól. A Bizottság a jelentésben nyilvánvalóvá tette, Olaszországnak és Magyarországnak is további intézkedéseket kell tennie, ha azt szeretné, hogy megszűnjön az eljárás.

Varga egy héttel később bejelentette, Orbán Viktor 100-120 milliárd forintos kiigazításra kérte fel őt, a miniszter három lépcsős kiigazítást jelentett be. Első lépésben zárolásokat, második lépésben a nagy állami beruházások átütemezését, leállítását, újratervezését, harmadik lépésben újabb adókat, bevételnövelő intézkedéseket ígért. Azt, mondta, már az első lépés is elég lehet. Múlt héten Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján bejelentette, minisztere csomagjából kihagyná a lépcsőzetességet és egyben bevezetné az egészet, sőt még a reklámadót is bevezetnék.

Varga Mihály hétfőn a Hír televízióban azt mondta, Olli Rehn gazdasági és pénzügyekért felelős európai biztos előzetes álláspontja szerint a költségvetési zárolások és a beruházások felfüggesztése elegendő lesz a hiány 3 százalék alatt tartásához. Azt mondta, annak ad nagyobb esélyt, hogy erre a kettőre mindenképpen szükség lesz. Kedden a miniszter már azt mondta az Inforádióban, hogy ha szerdán döntés születik Brüsszelben a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről, akkor nagy az esélye, hogy a zárolásokon kívül nem lesz szükség további egyenlegjavító intézkedésekre.

A közteherviselés miatt kell

Giró-Szász András a sajtótájékozatatón arra a kérdésre, hogy miért lesz mégis reklámadó, hiszen Brüsszel kedvező döntést hozott szerdán, azt válaszolta, a kormány politikájának középpontjában a közteherviselés áll. A piacon tevékenykedő vállalatoknak is ki kell venniük a részüket a közteherviselésből. A Reklámszövetséggel Lázár János államtitkár tárgyal majd a reklámadóról.

Mint korábban megírtuk, közzétette a kormány a reklámadó tervezetét, az árbevételre vetített sávosan megállapított kulcsok a nagy kereskedelmi televíziókról gombolhatják le a legnagyobb összegeket, míg a kisebbeknek lényegében egyáltalán nem fáj majd. A költségvetés szempontjából jelentős bevétel nem várható, várhatóan a tízmilliárd forintot sem éri el. De nem is ez a lényeg: információink szerint az új adó a kormánnyal szemben kritikus RTL Klub kiűzését célozhatja, illetve a TV2 felvásárlásába is beleszólhat ezzel a kormány.