Orbán: Működik az újraiparosítás

2013.05.29. 11:28

Bővíti magyarországi üzemét a dél-koreai Hankook gumiabroncsgyártó cég - jelentette be Szu Szung Hva, a vállalat globális vezérigazgatója szerdán Budapesten, miután beszélgetett Orbán Viktorral.

Hat éve támogatják őket a kormányok

Szu Szung Hva elmondta, hogy 2013 és 2015 között egy 313 millió eurós (90 milliárd forintos) beruházást hajtanak végre. Az immár harmadik bővítéssel a jelenleg évi 12 millió darabos termelési kapacitás 17 millió fölé emelkedik. A fejlesztés nyomán 950 új munkavállaló léphet be a Hankook Tire gyárába, így az 3300 embert foglalkoztató nagyüzemként működhet majd a jövőben.

Hankook Tire magyarországi abroncsgyára Dunaújváros és Rácalmás határában fekszik, hat éve indult el a termelés. Az azóta eltelt időben a magyar kormány aktív támogatásával, Rácalmás és Dunaújváros lakóinak segítségével, valamint a cég munkatársai szorgalmának köszönhetően az üzem stabilan működik, mondta a Hankook vezetője.

Ezt már nehezen vinnék el

Orbán Viktor ezt követően arról beszélt, hogy a Hankooknak világos, hosszú távú elképzelései vannak, a magyar kormánynak pedig világos víziója az ország jövőjéről, és "ennek a kettőnek a tartalma egybeesik".

Megjegyezte, a Hankook gumiabroncsait olyan gépek állítják elő, amelyeket nem lehet egyik napról a másikra összepakolni és elvinni máshová. "Aki egyszer egy ilyen terméket gyártó gépsort valahol elhelyez - mondjuk, Rácalmáson, Dunaújváros szélén -, az hosszú ideig ott fog maradni, és amikor arról gondolkodik, hol fejlesszen, akkor ott fog fejleszteni, ahol az előző gépsora is van" - mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy a Hankook magyarországi jelenléte hosszú távú.

Ez az újraiparosítási programunk bizonyítéka

Orbán Viktor - a dél-koreai vállalatvezető szavait idézve - azt mondta, hogy a Hankook a földrajzi fekvés, a képzett magyar munkavállalók és a kormányzattal való együttműködés lehetősége miatt döntött Magyarország mellett. A miniszterelnök megerősítette, a mostani bejelentés is bizonyíték arra, hogy működik a kormány újraiparosítási programja, ahogyan arra is, hogy Magyarországban sokkal nagyobb lehetőség van a világgazdaság szempontjából, mint amit eddig sikerült kihasználnia. Ezért szövetségeseket kell találni, hogy "a bennünk rejlő potenciált másokkal együttműködve minél inkább kamatoztathassuk" - tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő örömét fejezte ki, hogy Dél-Korea magyarországi gazdasági, ipari jelenléte egyre növekszik, majd méltatta a Hankook vállalati kultúráját, és aláírtak egy partnerségi nyilatkozatot is.