300 milliót kapnak a Hajdú-Bét károsultjai

2013.05.30. 16:44

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkárának csütörtöki bejentése alapján mintegy 300 millió forintos támogatást nyújt a tárca saját forrásaiból a Hajdú-Bét károsult gazdálkodóinak.

A minisztérium közleménye szerint a fejenként 7500 eurónyi, mintegy 2,2 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra azok a gazdálkodók lesznek jogosultak, akik a Hajdú-Bét Rt., illetve a Novofarm Rt. élőállat beszállítójaként követeléssel rendelkeznek, vagy ilyen emberek örökösei.

A szerda esti Magyar Közlönyben meg is jelent a rendelet, amely a kifizetéseket lehetővé teszi. Czerván szerint a jogszabály gyors és hatásos megoldás lesz, amellyel a hosszú évek óta húzódó folyamatot megnyugtató módon le lehet zárni.

A támogatási kérelmeket július elsejéig kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A beérkezett támogatási kérelmeket ezután folyamatosan, de legkésőbb augusztus 19-ig bírálják el. A kérelmek feldolgozása után július végétől legkésőbb augusztus végéig kifizetik a támogatásokat, tette hozzá az államtitkár.

Az eddig beérkezett adatok alapján mintegy 170 gazdálkodó, illetve család kérése jogos, kárigényük nagyságrendje mintegy 280 millió forint. Az államtitkár azt mondta, hogy a tárca a 300 millió forintos keretet ki tudja bővíteni, ha további jogos igényeket nyújtanak be.

A VM közleménye szerint Ónodiné Demeter Éva, a károsult gazdák és családok képviselője megköszönte a tárca közreműködését.