Az FBI-nak segített a NAV

2013.05.30. 12:57

Kilencmillió eurót (2,6 milliárd forintot) csalt ki főként amerikai áldozatoktól egy szlovák nő. A csaló egy magyarországi pénzintézeten keresztül próbálta tisztára mosni a pénzt, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felderítette a pénzmosást. Az ügyben az amerikai szövetségi nyomozóiroda folytatja a nyomozást - értesült a HavariaPress.

A huszonéves, szlovák állampolgárságú nő egy magyarországi bankban nyitott számlát. A pénzintézetnek gyanús lett, hogy a számlához kapcsolódóan igen rövid idő alatt rengeteg, 4300 tranzakció zajlott. Amikor a számla tulajdonosa utasítást adott a banknak, hogy a számlán lévő euró milliókat utalják át textilvásárlás céljából egy kínai számlára, a pénzintézet jelezte a gyanús pénzmozgást a NAV-nak.

A pénzmosás gyanúja miatt indított nyomozás során a pénzügyőr nyomozók csapdát állítottak a szlovák számlatulajdonosnak. A fiatal nőt a bankba rendelték azzal az ürüggyel, hogy ellenőrizni kell az adatait az átutalás előtt. A nő meg is jelent a bankban, magát álcázva, parókában. A pénzügyőrök elfogták, a bank előtt leállított autóját átvizsgálták. A kocsiból rengeteg hamis szerződést, hamis okmányokat találtak.

A nyomozás során kiderült, hogy a nő kisbefektetőktől szerezte a számlán lévő milliókat. Főleg az Egyesült Államokban szedett rá kisbefektetőket - napi 2 százalékos hasznot ígérve - a befektetésre. A nyomozók szerint azonban a pénzt a nő el akarta tűntetni, semmiféle valós befektetéssel nem szolgált volna áldozatainak. A csalási ügynek 15 ezer károsultja van, azok 80 százaléka amerikai állampolgár. A nyomozásba már bekapcsolódott FBI ezért át is veszi az ügyet.

A már előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottat Magyarország kiadja az Egyesült Államoknak, átadják az amerikai szövetségi nyomozóknak a nyomozati iratokkal, lefoglalt bizonyítékokkal, köztük a nő kocsijában talált 15 mobiltelefonból megszerzett információkkal együtt. Mivel a kisbefektetőktől kicsalt teljes összeg előkerült a számláról, az áldozatok teljes kártalanításra számíthatnak.