Soha nem kaszált még ekkorát az MVM

2013.05.30. 15:43

Történetének legeredményesebb évét zárta az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított, idén ötven éves MVM Csoport. A társaságcsoport konszolidált árbevétele az előző évinél több mint 100 milliárd forinttal magasabb, közel 770 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye minden eddiginél magasabb, 97,26 milliárd forint volt.

A kiugróan magas eredményhez több egyszeri tétel is hozzájárult, összesen közel 30 milliárd forint értékben, köztük például az elmúlt évek alatt felgyülemlett, mindenki által az áramárban fizetett szénfillér támogatás, amelyet az Európai Unió most engedett kifizetni, ez 12 milliárd forintot jelentett. Az MVM közgyűlése összesen 10,02 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött, a 73,582 milliárd forintnyi adózott eredményének maradék részét fejlesztések finanszírozására fordíthatja. Az MVM 24 milliárd forint adót fizetett.

Adóbefizetéseiket és osztalékfizetésüket, valamint a cég energiastratégiai szerepét emlegette Baji Csaba vezérigazgató az Indexnek arra a kérdésére is, amelyben azt firtattuk, mekkora kieséssel számolnak a rezsicsökkentés hatására az idei évben, ha már a cég deklaráltan gazdaságpolitikai célokat teljesít. Mint ismert, az eddigi csökkentés terhei egyelőre kevéssé érintették az állami céget. Baji szerint a rezsicsökkentés további lépéseiben az MVM rendelkezésre áll, azt is tudomásul vennék, ha az őket érintő nagykereskedelmi árak csökkentéséről születne döntés.

Az MVM sajtótájékoztatóján elhangzott, az E.On gázüzletágának megvásárlása az év második felében zárulhat le, 52 milliárd forint saját erőt már elkülönítettek a vásárlásra, ezen kívül hitelből és tőkeemelésből teremtenék elő a 264 milliárdhoz hiányzó összeget. Baji Csaba elmondta, folyamatosan mérlegelik az újabb a belföldi és külföldi felvásárlási lehetőségeket.

Az állami cégcsoport vezetője elmondta, jelentős megtakarításokat sikerült elérni a leányvállalatoknál, összesen 36 milliárd forintot spóroltak. Az akvizíciók miatt idén a tavalyinál magasabb árbevételre, azonban csökkenő eredményességre számít az MVM. Idén 900 milliárd forint nettó árbevétel mellett 80 milliárd forint EBITDA és 30 milliárd forint adózás előtti eredmény szerepel az MVM Zrt. üzleti tervében