Kedvezményt kapnak a fuvarozók az e-útdíjból

2013.06.03. 12:01 Módosítva: 2013.06.03. 16:49
A fuvarozók versenyképességének javítása érdekében a kormány e-útdíj kompenzációs megállapodást kötött a mai napon néhány árufuvarozóval. A megállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter írta alá, a fuvarozókat Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete ügyvezető főtitkára, dr. Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete elnöke, valamint Wáberer György, a Waberer's International Zrt. elnök-vezérigazgatója és a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum elnöke képviselte.

A megállapodás célja, hogy az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, a megtett úttal arányos díj bevezetésével egyszerre a fuvarozók versenyképesek maradjanak. A megállapodás része egy az e-útdíj fizetés finanszírozhatóságát lehetővé tevő, államilag támogatott forgóeszközhitel is - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A megállapodás két további kedvezményt is ad a fuvarozóknak: csökken a légrugós gépjárművek és pótkocsik után fizetendő gépjárműadó, és az e-útdíj 7,5 százaléka levonhatóvá válik a helyi iparűzési adóból.

A felek abban is megállapodtak, hogy 2013. novemberében az e-útdíj bevezetésének és alkalmazásának tapasztalatai alapján újból átbeszélik a mostani megállapodást.

Az útdíj fizetéséhez szükséges fedélzeti eszköz 40-50 ezer forintos induló költséget jelent a fuvarozóknak - közölte a WebEye Magyarország Kft. hétfőn az MTI-vel. Ez a cég "bevallási közreműködőként" csatlakozott - az Állami Autópálya Kezelő Zrt. felkérésére - az útdíj projekthez. Feladata az, hogy GPS adatok szolgáltatásával segítse a megtett út mérését, majd a díj kiszámítását.