Már egy jó ötletre is tízmilliókat kaphat

2013.06.03. 15:53

PortfoLion Zrt. OTP-DayOne Kockázati Tőkealap néven új befektetési tőkealapot indít a DayOne Capital Zrt.-vel együttműködésben. Az új alap az induló, akár még ötletszinten formálódó vállalkozások fejlesztését célozza és 1 milliárd forint jegyzett tőkével alakul, amely kizárólag magánforrásból származik. Az alapkezelők által folytatott befektetői tárgyalások június 1-ével sikeresen lezárultak, a befektetési tevékenység a nyár közepén indulhat meg - közölte a társaság.

A PortfoLion a már működő induló, növekedési- és turnaround fázist finanszírozó alapjai mellé egy magvető fázisra koncentráló, formálódó vállalkozásokat, fejlesztési és üzleti ötleteket célzó alapot indít. Az új alapnak köszönhetően a PortfoLion már az 50 milliós befektetési szegmenstől kezdve, más kezelt alapjai segítségével egészen az 1 milliárdos befektetési kategóriáig képes tőkebefektetési ajánlatokkal megjelenni a piacon.

„A hazai piacon az első intézményesített magvető alapot 2012-ben a DayOne Capital Zrt indította, amely kizárólag erre a szegmensre fókuszálva szerzett szakmai tapasztalatokat, így kiváló szakmai partner lesz a PortfoLion új alapjának alapkezeléséhez” - mondta el Oszkó Péter, a Portfolion elnök-vezérigazgatója.

Az OTP–DayOne Magvető Alap célja seed, azaz magvető fázisban lévő, innovatív projektek tőkefinanszírozása. Az Alap olyan formálódó fázisban lévő ötleteket és vállalatokat keres, amelyek elsődlegesen technológiai innováció-orientáltak, magas szakmai tudást képesek felmutatni, vagy újszerű, egyediséget megjelenítő üzleti ötlettel rendelkeznek. Az induló vállalkozásoknak olyan üzleti vagy fejlesztési tervvel kell rendelkezniük, amely bemutatja, hogyan tudnak eljutni a tőkével néhány év alatt egy magasabb cégértéken megvalósuló befektetésig vagy egy sikeres kivásárlásig. A befektetési politikában megcélzott befektetési összegek átlagosan 50-150 millió forint körül fognak alakulni.