Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Lettország felkészült az euróra

2013.06.04. 08:23

Felkészültnek fogja nyilvánítani az Európai Bizottság szerdán Lettországot az euróövezeti tagságra, értesült a Reuters hírügynökség hétfő este európai uniós tisztviselőktől.

Az EU végrehajtó szerve szokásos heti ülésén dönt arról a jelentésről, amelyben áttekinti, hogy Lettország teljesíti-e az euróövezetbe lépés valamennyi feltételét, köztük az államháztartási hiány és a közadósság alacsonyan tartásának, a stabil árfolyamnak, valamint az infláció és a kamatlábak alacsony szintjének a kritériumát.  A tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy a döntés pozitív lesz.

Az uniós illetékesek szerinte a támogató határozattal annak is jelét kívánják adni, hogy az elmúlt évek pénzügyi válsága ellenére az euróövezet nem esik szét, sőt tovább bővül. A bizottság javaslatát megvitatják az EU-tagországok állam- és kormányfőinek közelgő félévzáró találkozóján. Véleményt mond róla az Európai Parlament is, és ezt követően - minden bizonnyal a tagországok pénzügyminisztereinek júliusi találkozóján - születik meg a végleges és hivatalos döntés a jövő januári belépésről. Lettország az euróövezet 18. országa lesz. A balti államok közül Észtország már tagja a közös uniós pénzt sajátként használó zónának, Litvánia pedig várhatóan következőként csatlakozik majd, akár már 2015-ben.

Lettország belső államadóssága mindössze 41 százalék a bruttó hazai össztermékhez képest, jóval kevesebb az euróövezeti kritériumok között megjelölt 60 százaléknál. Az államháztartási hiányt az előírt 3 százalékhoz képest tavaly 1,2 százalékra szorították le.