Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Faber: 50 százalékos adót vetnék ki a gazdagokra

2013.06.05. 13:25

„Ha egy populista kormányzat vezetője lennék, a 20 millió dollár feletti vagyonokra egy egyszeri, 50 százalékos adót vetnék ki, amit 50 százalékos ingatlanadó is kiválthatna. Miután az amerikaiak és európaiak 99 százalékának nincs 20 milliós vagyona, valószínű nagyon népszerű lennék az ötletemmel” - idézte a Conclude Marc Faber svájci befektetőt.

Szerinte számos problémával küzd a világ, és amióta a ciprusi bankválság szétfoszlatta a bankbetétek biztonságába vetett hitet, alig találni megfelelő menedékeszközt. Most például a diverzifikációt látja üdvözítőnek, azaz, hogy a befektetők egyenlő arányban tartsák megtakarításukat részvényben, készpénzben, vállalati kötvényben, ingatlanban és aranyban vagy ezüstben. Faber is jó ötletnek tartja most a junior bányarészvények vételét, mivel azok szerinte akár a duplájukra drágulhatnak.

Az európai gazdaság egyik fő problémája Faber szerint a magas munkanélküliség, mely elsősorban arra vezethető vissza, hogy nagyon nehéz jó szakembereket találni. A fejlett országokban hiány van a jól képzett munkaerőből, akik képesek kezelni a 10-20 millió dollárba kerülő ipari szerkezeteket. Ezzel szemben egy pénzügyi irodai asszisztensi állásra több százan is jelentkeznek.