Áramvásárlási szerződéseket bonthat az MVM

2013.06.06. 07:49

Újratárgyalja bizonyos, 2008-ban kötött hosszú távú áramvásárlási szerződéseit az MVM-csoport, és az is elképzelhető, hogy egyes kontraktusokat felmond a termelőkkel az állami energiacég - írta a Napi Gazdaság csütörtökön iparági forrásokra hivatkozva.

A három, felmondással fenyegetett cég a német RWE többségi tulajdonában álló (de MVM-érdekeltségbe is tartozó) Mátrai Erőmű Zrt., a svájci Alpiq AG leánycége - az Alpiq Csepel Kft. -, illetve a francia EdF irányítása alatt működő Budapesti Erőmű Zrt. (BERT), amely cégekkel az MVM Zrt. energiakereskedő vállalata, az azóta összevont MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. szerződött az előző vezetés időszakában. A jelek szerint az állami energiavállalat a jelenlegi piaci viszonyok között magasnak tartja az akkor kialkudott árszintet, az MVM-re ráadásul jelentős finanszírozási nyomást jelent az E.On itthoni gázüzletágának megvásárlása, a szlovák-magyar és a Déli Áramlat gázvezetékek megépítése, illetve (az eddigi és a további) rezsicsökkentés is - vélhetően e terheket osztaná meg a vállalat a termelőkkel, minimalizálva a veszteségforrásokat. Ennek megfelelően úgy tudni, az elérni kívánt árcsökkentés is jelentős - milliárdos - mértékű lehet egyes termelőknél.

Tény, hogy a kedvezőtlen piaci helyzet miatt több korábbi szerződés újratárgyalása indult el - mondta a lapnak Felkai György, az MVM kommunikációs igazgatója, a megállapodások felmondásának lehetőségét azonban nem kívánta kommentálni. Az érintettek közül a BERT a lappal azt közölte, hogy rendszeres időközönként tárgyal az MVM-mel a szerződés pontos feltételeiről, mivel azonban az egyeztetések tartanak, az értesülést nem kívánta kommentálni a társaság.

Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón az Indexnek azt mondta, az MVM "rendelkezésre áll" a lakossági árak csökkentésében, például olyan szerződések megkötésével, amelyek további díjcsökkentést tehetnek lehetővé. Piaci hírek szerint például az MVM kilowattóránként 17,3 forintos - energiahivatal által jóváhagyott - egyetemes szolgáltatásbeli értékesítési ára legalább 2-3 forinttal magasabb az importforrásoknál elérhető szintnél.  • Hírek
  • Személyi kölcsön