Adél
0 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Már októberben megszűnhet a PSZÁF

2013.06.06. 08:39

Eldöntött tény, hogy az MNB látja el a jövőben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tevékenységét, sőt híreink szerint az erről szóló kormányhatározatban a PSZÁF jogutód nélküli megszüntetéséről, ezzel egy időben pedig a jegybank felügyeleti feladatokkal történő megbízásáról esik szó - tudta meg a Napi Gazdaság több forrásból.

Miközben az MNB által május elején publikált vitaanyag az integráció mellett és a jövő januári átállás mellett tette le a voksát, a lap úgy tudja, hogy az összevonásra már 2013. október elsejével sor kerülne. A jegybank a felügyelet teljes mostani jogkörét átvenné, azaz a prudenciális felügyeleti terület mellett a pénzügyi fogyasztóvédelem is átkerül hozzá. Az szinte bizonyosnak látszik, hogy a kormányzat nem Szász Károllyal képzeli el a jövőt, ám még nem ismert, hogy ki lesz a jegybank felügyeleti területének vezetője, és az is kérdéses, hogy a terület vezetője alelnöki funkciót kap-e a jegybankban. (A PSZÁF jelenlegi elnöke ugyanakkor nem kizárt, hogy funkciót kap az új rendszerben is.)

Jogutód nélküli megszüntetés esetén az új szervezet felállítása könnyebb lenne, hiszen teljesen új rendszer épülhetne ki, ugyanakkor más szempontból - a folyó ügyek és a jogorvoslatok kezelése kapcsán - rendkívül aggályos egy ilyen lépés - jelezték jogi szakértők. Ráadásul a folyamat felgyorsítása is komoly kockázatokat hordoz magában. Ugyanakkor az integráció és a feladatkörök pontosabb kijelölésére gyors alkalmat adhat az, hogy a kormány még a tavaszi ülésszak alatt meg akarja változtatni a jegybanktörvényt - a kabinet összevonásról szóló döntésének felgyorsítását vélhetően az okozta, hogy így hamarabb tudják tájékoztatni az Európai Központi Bankot a tervezett változtatásokról.