no

Négy cég szűnik meg óránként

2013.06.06. 12:08 Módosítva: 2013.06.06. 12:10

Az elmúlt három hónapban Magyarországon átlagosan 2919 vállalkozás szűnt meg havonta, ugyanez a mutató egy évvel ezelőtt még csak 2140 megszűnést mutatott. Ez 36,4 százalékos növekedést jelent annak ellenére, hogy ezzel párhuzamosan a végelszámolások aránya az egyharmadára, a felszámolásoké pedig a felére csökkent, derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Némiképp lelassult a cégbíróságok normál feladatainak elvégzése februárban, amikor szinte valamennyi társas vállalkozásnak módosítania kellett társasági szerződését. A törvényi változás okán megemelkedett ügyszám miatt a hatóságok márciusban a szokásosnál kevesebb cégtörlést, felszámolást, végelszámolást és cégalapítást tettek közzé, de április-májusban jelentős részben behozták lemaradásukat, így a háromhavi mozgóátlag jó képet ad az elmúlt hónapok eseményeiről.

Eszerint március elejétől május végéig 8758 cég szűnt meg Magyarországon, amivel ez a periódus a cégstatisztika második leggyászosabb három hónapjává lépett elő 2010. július–szeptembere után, amikor egy híján 9300 céget töröltek a cégbíróságok.

"A mögöttünk álló néhány hónap céginformációs szempontból mérföldkőnek tekinthető. A tulajdonosok és cégjegyzésre jogosultak azonosító adatainak nyilvántartásával a tisztulási folyamat egy újabb fázisba lépett. A magánszemélyek adatnyilvántartása mellett az inaktív és problémás cégek gyakoribb  törlésének következtében növekedőben van a rendben működő cégek aránya. Az ideális helyzettől azonban még távol vagyunk, ez a hosszú folyamat csak az üzleti etika általános fejlődésével, illetve a gazdaság fellendülésével teljesedhet ki" – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.