Tibor
2 °C
8 °C

Állandósulnak az élelmezési gondok

2013.06.07. 08:21

A világ mezőgazdasági termelésének növekedési üteme évi 1,5 százalékra lassul 2013 és 2022 között az elmúlt évtizedben feljegyzett 2,1 százalékos ütemről, idézi az ENSZ élelmezési szervezetét (FAO) és az OECD-t a Napi Gazdaság.

Az időnként jelentkező élelmiszerhiány, az árak nagy ingadozása és az élelmiszer-kereskedelem akadozása továbbra is veszélyeztetni fogja a világ élelemellátását. A jelentés szerint a lassulás a növekvő termelési költségekre, az erőforrások hiányára és a súlyosbodó környezetvédelmi nehézségekre vezethető vissza.

A világ lakossága várhatóan évente csak egy százalékkal bővül a következő évtizedben, az árak mégis emelkedni fognak, mert a fejlődő és a feltörekvő országok lakosai gyorsabban növelik fogyasztásukat és javítani akarják annak összetételét is.

Kína, amely 2001-ben élelmiszer-felhasználásának 6,1 százalékát, 2012-ben pedig 12,9 százalékát importálta, tovább növeli a behozatal arányát. Hogy milyen arányban, azt az egyre szorosabbá váló keresleti-kínálati viszonyok és a szélsőségesebbé váló időjárás miatt nehéz megjósolni.