Erősödött az ipar

2013.06.07. 09:43 Módosítva: 2013.06.07. 09:43

A várakozásokat lényegesen meghaladva, 5,3 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban az egy évvel ezelőttihez képest, munkanaphatástól megtisztítva azonban már csak 2,9 százalékos a javulás.

Az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt az ipari termelés, így már a negyedik egymás utáni hónapban bővülést mutatott az ipari termelés, ami kifejezetten bíztató arra nézve, hogy a magyar gazdaság növekedése a második negyedévben tovább gyorsulhat - kommentálta az adatot Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A KSH közlése szerint a járműgyártás érdemben járult hozzá az ipari termelés növekedéséhez, míg bázishatások miatt az elektronikai gyártás már kevésbé húzza vissza az ipari termelést. A kilátásokra nézve bíztató, hogy bár megtorpantak, azonban a német bizalmi indexek jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak.

Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg idén az Audi győri üzemének év közepére tervezett elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett 3-3,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása. A magyar ipari termelés növekedés szignifikánsan erősebb a cseh ipar 0,5 százalékos növekedéséhez képest.