Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Ukrajna visszaszorítaná a cigarettacsempészetet

2013.06.07. 13:37

Megállapodást kötött az Európai Unió Csalásellenes Hivatala (OLAF) és Ukrajna a törvényellenes cigarettakereskedelem, a cigarettacsempészet visszaszorításáról, tudatta pénteken közleményben az Európai Bizottság.

A bizottság szerint az alkohol- és cigarettacsempészet az unió keleti határain évi 10 milliárd euró kárt, adóbevétel-kiesést okoz az EU-nak és tagállamainak, ezért a bizottság kiemelt ügyként kezeli a főleg Moldovából, Fehéroroszországból, Oroszországból és Ukrajnából kiinduló cigarettacsempészet visszaszorítását. Az Ukrajnával kötött megállapodás a csempészet felderítését és felszámolását hivatott szolgálni, a többi között az illetékes hatóságok közötti információcserét, vagy közös vizsgálatok lefolytatását is lehetővé teszi.

Az Európai Bizottság a héten fogadta el azt a stratégiát, amelybe Brüsszel közlése szerint ez a megállapodás is illeszkedik, és amely a cigarettacsempészet visszaszorítását hivatott elősegíteni. Ennek keretében a bizottság célja az, hogy olyan intézkedések szülessenek, amelyeknek köszönhetően kevésbé éri meg cigarettát csempészni, amelyek javítják az ellátási lánc, a kínálat ellenőrzését és biztonságát, erősítik az adó-, vám- és határvédelmi hatóságok jogköreit a szabályok jobb betartatása érdekében, valamint súlyosabb büntetéseket helyeznek kilátásba a csempészekkel szemben.