Az RWE nemet mondott a Gazpromnak

2013.06.10. 11:02

A német RWE vállalat visszautasította a Gazprom ajánlatát. Az orosz állami gázóriás felajánlotta, hogy kedvezőbb áron adja neki az orosz földgázt, ha felhagy az Ukrajnába irányuló reverz, azaz visszafelé irányuló gázszállítással, írta hétfői számában a Kommerszant-Ukrajina című napilap.

A német cég tavaly novembertől kezdett földgázt szállítani Ukrajnának, előbb Lengyelországon, majd áprilistól kezdve Magyarországon keresztül. Ukrajna az RWE vállalatnak 390 dollárt fizet ezer köbméterenként a földgázért, míg a közvetlenül Oroszországból importáltért jelenleg 430 dollárt.

Az RWE nem árulta el, hogy milyen összegű ajánlatot tett a Gazprom a reverz gázszállítás megszakításáért cserébe. Kijevnek komoly lehetőség, hogy Európától vásárolja vissza a valójában Oroszországból származó földgázt, ezzel ugyanis csökkenteni tudják üzleti függésüket oroszoktól. Dmitro Marunics, az energetikai stratégiával foglalkozó intézet igazgatója a lapnak azt mondta, az RWE vállalatnak komoly haszna van az Ukrajnának eladott földgázon. "Európában nemcsak Oroszországból, hanem Katarból és Norvégiából származó földgáz is van fölöslegben, amelyet megéri a beszerzésinél magasabb áron exportálni" - mondta.