Uniós pénzből lesz egyéni nyugdíjszámla

2013.06.11. 15:43

A kormány részben EU-s támogatásból 1,3 milliárd forintos forrást szán az egyéni nyugdíjszámlás rendszer kialakítására, derül ki az NFU felhívásából. Egy olyan rendszert akarnak kiépíteni, amely visszamenőlegesen is képes a befizetéseket megjeleníteni, 2014 végéig várhatóan az 1955-1959 között született korosztály adatait tudják teljes egészében feldolgozni. A pályáztatás az NFÜ honlapja szerint egyfordulós lesz.

A portfolio.hu beszámolója szerint a fejlesztés három fázisból áll, végül egy olyan rendszernek kell felállnia, amelyet az ügyfelek elektronikusan is elérhetnek, de akár személyes és levélen keresztüli ügyintézésre is lesz lehetőség. A három fázisból az elsőt az ONYF saját forrásból valósítja meg, ennek célja, hogy az ONYF honlapjáról és a magyarország.hu ügyfélkapu felől a sajátszámla adatokat mindenki ellenőrizhesse.

A második fázisban a saját számlát támogató nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartási rendszer alapjainak felállítása történik meg. Ennek keretében egy olyan központi rendszer kell kifejleszteni, amely egyszerűsítheti a nyugdíj-megállapítást/elbírálást. Végül a harmadik fázisban azt kell elérni, hogy a régi adatok is bekerüljenek a rendszerbe, azok is, amelyek papír alapon vagy éppen szkennelt formában vannak meg.