Zuhan a forint, 300 fölött az euró

Portfolio
2013.06.11. 09:56

Kedd reggel a tegnapi esést követően is tovább esik a forint árfolyama az euróval szemben és tíz előtt 301 forint fölé szaladt egy euró ára. Ez április óta leggyengébb forintot jelenti.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Tegnap este a jegyzések 299 forintos euró körül stabilizálódtak, ma reggel pedig már 2129,5-300 körül jár a kereskedés.A forint mellett tegnap a zlotynak sem volt jó napja, az euróval szemben szintén mintegy 1 százalékotot esett, míg a múlt héten sokat eső lej stabilizálódott, a cseh korona pedig csak kis gyengülést szenvedett el, írja a Portfolio.

    A vegyes üzenetû pénteki amerikai munkaerõpiaci adatok után a jelek szerint folytatódik az a trend, miszerint a Fed felõli kötvényvásárlási program leállítására készül a piac. Emiatt emelkednek az amerikai kötvényhozamok, erõsödõben a dollár, mindez pedig továbbra is nyomás alatt tartja a feltörekvõ részvény- és kötvénypiacokat. Ennek jegyében tegnaptól újra esési hullám bontakozott ki a forint piacán.

    Ráadaásul a török zavargások miatt érezhetően fokozódott az egyébként is megindult török piaci tőkekivonás. Annak is szerepe lehet, hogy a májusi inflációs adat kicsit még jobb is lett a vártnál, így nyitva az út az MNB előtt a további kamatcsökkentésre, ami miatt tovább gyengülhet a forint.