308 forintos euróár jöhet

2013.06.12. 07:13 Módosítva: 2013.06.12. 07:25
Részben a magyar inflációs adat, de főleg a romló nemzetközi hangulat miatt kedden az euró-forint árfolyam ismét a 300-as szint felett forgott. Ha marad a rossz hangulat, a 303-ig, illetve akár 308-ig gyengülhet a forint.

A továbbra is alacsony infláció mellett még mindig van tér kamatcsökkentésre. Ezt várhatóan az sem fogja akadályozni, hogy Magyarországot is elérte a feltörekvő piacokon történő tőkekivonási hullám, és a forint 300 fölött jár, miközben a kötvényhozamok is 1-1,5 százalékot emelkedtek − mondja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  A hosszú kötvényhozamok az egy hónappal korábbi 5 százalékhoz képest jelenleg 6-6,5 százalék között mozognak, és a rövid kötvényhozamok is 4-4,5 százalék körüli szintre jöttek fel. Horváth szerint ez azt jelenti, hogy befektetési szempontból a jelenlegi hozamszinteken újra érdekesek lehetnek a rövidebb futamidejű hazai kötvények a várhatóan négy százalékig csökkenő alapkamat miatt- írja a Napi Gazdaság.

  Mi a gyengébb forint oka?

  Bár valóban a várakozásoknál alacsonyabb lett a magyar infláció, a forint és a magyar kötvényhozamok emelkedése azonban nem elsősorban ennek tudható be − mondta a lapnak Sági Pál, az Equilor vezető üzletkötője.
   
  A nemzetközi tőkepiacokon ugyanis jelentősen romlott a hangulat, ami azt eredményezte, hogy a magasabb kamattartalmú devizák eladói nyomás alá kerültek. Nemcsak a forint gyengült ugyanis ezen a napon, hanem az ausztrál dollár, a dél-afrikai rand, a török líra, a lej és a zloty is ugyanezt az irányt járta be. Mindez azzal magyarázható, hogy a fejlett hozamok növekedésével már nincs meg a piaci szereplők által elvárt hozamfelár ezeknél az eszközöknél, így jelenleg vagy portfólióátrendeződés vagy a pozíciók zárása zajlik.
   
  Azt, hogy pontosan melyikről van szó, még nem lehet tudni, elképzelhető ugyanis, hogy pár hét múlva újra a vételi oldalra állnak a piaci szereplők ezeknél az eszközöknél. Mindez gyakorlatilag attól függ, hogy az amerikai jegybank, a Fed mikorra tervezi, hogy véget vet az olcsó pénz korszakának. Amennyiben ez a távolabbi jövőben következik be, akkor csak egy jelentősebb korrekció lesz a mostani gyengülő hullám, ami egyébként elsősorban a devizapiacot érte el, de kedden már a részvénypiacon is látszódtak a jelei − mondta Sági.

  Az Equilor vezető üzletkötője szerint a forint szempontjából így elsősorban a nemzetközi hangulat lesz az irányadó. Amennyiben tehát marad a tőkekivonás a magasabb kamatozású eszközökből, akkor gyorsan 303 forintig is emelkedhet az árfolyam, de extrémebb esetekben, vagyis ha újabb rossz hírek érkeznek, akkor nem elképzelhetetlen a korábbi csúcs elérése 308 forintnál.

  Menekülnek a kockázatok elől

  A forint gyengülésének oka Kerékgyártó Imre, a Commerzbank devizaüzletágának osztályvezető-helyettese szerint is alapvetően az USA-ban keresendő. A Fed mennyiségi lazítási programjának őszi leállításával kapcsolatos általános várakozások ugyanis az amerikai kötvényhozamokat növelik, ami a fejlődő piacok által kínált kamatkülönbözet zsugorodásához vezet.

  Egyre több befektető száll ki a kockázatosabb instrumentumokból és választja az egyre magasabb hozamot kínáló fejlett piaci eszközöket − értett egyet Ságival a Commerzbank szakértője is. A forint erősödésére így addig nem szabad számítani, amíg a globális folyamatot valamilyen esemény nem állítja meg − teszi hozzá Kerékgyártó.

   


  • Tippek
  • Bankszámla