Bűzlött az iskolagyümölcs-tender, lefújták

2013.06.12. 21:43

Visszavonta 9 milliárdos, iskolagyümölcs programra kiírt gyorsított közbeszerzését a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), írta szerdán a Napi Gazdaság.

A központ arra hivatkozott, hogy nagyobb lehetőséget kíván adni a kis- és közepes gazdaságok termelőinek, a helyi beszállítóknak, az iskolagyümölcs beszerzéséről maguk döntenek majd és kötnek szerződést.

Veres: Már a közbeszerzés előtt megkeresték a termelőket

A szocialista Veres János szerdai, nyíregyházi sajtótájékoztatóján azt mondta, a közbeszerzés júniusban nem ad kellő időt a pályázásra, ráadásul olyan irreális feltételeket támaszt, melyeknek a legtöbb termelő nem tud megfelelni. Szerinte Kiskőrösön bejegyeztek egy céget, mely már a közbeszerzés kiírása előtt megkereste a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelőket, akiknek azt kínálta, hogy 10 százalék ellenében dolgozzanak alvállalkozóként a társaságnak. A politikus szerint a közbeszerzés nem megfelelő, ezért beadvánnyal fordult a közbeszerzési hatóság elnökéhez, melyben kérte a közbeszerzés felfüggesztését.

Korábban kisebb botrányt kavart, hogy az államhoz került általános és középiskolákat fenntartó KLIK gyorsított meghívásos közbeszerzési eljáráson keres szállítót a több százezer gyermek zöldség és gyümölcs ellátására.

A részvételi felhívás június 4-én jelent meg az uniós értesítőben, míg a magyar Közbeszerzési Értesítőben június 10-én, a jelentkezési határidő pedig már június 13-án járt volna le.
A KLIK május végén már utasította az iskolákat, hogy ne kössenek szerződést az eddigi gyümölcsszállítókkal, mert közbeszerzést írnak ki. Az ügy külön érdekessége, hogy tavasszal már létre is jött egy kiskőrösi székhelyű Magyar Iskolagyümölcs Kft. nevű cég, 2013. május 8-án jegyezte be a cégbíróság.

Főtevékenysége a zöldség-gyümölcs nagykereskedelem, tagja a tabdi Interfruct TÉSZ Kft. és a pusztaottlakai Paprikakert TÉSZ Kft. A Paprikakert TÉSZ Kft.-ben az Opten adatai szerint a cégben jelenleg is tag Simonka György fideszes polgármester, országgyűlési képviselő.