Masszív büntetést kapott a Tesco

2013.06.12. 12:40

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt húszmillió forint bírságot szabott ki a Tesco Global Zrt.-re a PSZÁF. A társaság ugyanis egy, a saját márkanevét viselő hitelkártyára vonatkozó hirdetéseinél a hitel számos, kötelezően feltüntetendő jellemzőjét nem tette közzé. A vizsgálat fogyasztói bejelntés alapján indult.

Elfelejtették ráírni

A TESCO Global Zrt. a hirdetésekben a hitelkártya THM értéke mellett annak kamatát is közzétette. A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvény szerint azonban, ha egy szolgáltató hirdetéseiben a THM mellett - a saját megfontolása szerint kiválasztott - egyéb, a hitelt jellemző számadatot is megjelöl, akkor egyúttal reprezentatív példával (hitelkártyánál 375 ezer forint hitelösszeggel és 1 év futamidővel számítva) be kell mutatnia többek közt a hitelért fizetendő teljes díj mértékét, a fogyasztó által fizetendő teljes összeget, a törlesztőrészletek összegét, illetve a hitel futamidejét is. E hiteljellemzők megadása helyett azonban a TESCO Global Zrt. „nem értelmezhető” szövegeket tüntetett fel a katalógusaiban.

A PSZÁF szerint a reprezentatív példa alkalmazását azért írták elő, hogy segítse a fogyasztókat a számukra legmegfelelőbb hiteltermék kiválasztásában. A hiányos közlés akadályozta a fogyasztókat abban, hogy a különböző hiteltermékeket objektív szempontok alapján összehasonlíthassák, és ennek eredményeképpen döntsenek arról, melyik hitelt kívánják igénybe venni.

Egyébként alacsonyabb volt a THM

A PSZÁF a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt kiszabott húszmillió forintos fogyasztóvédelmi bírság megállapításakor figyelembe vette, hogy a társaság a jogsértő állapotot huzamosabb időn át, országos szinten tartotta fenn. A hitelkártya hiányos hirdetései 2011 áprilisa és 2012 májusa között összesen 172 lapszámban jelentek meg, így a fogyasztók széles körét érintette.

A társaság tavaly március-áprilisi hirdetéseiben a banki hirdetményektől eltérő, annál magasabb THM-értéket tüntetett fel a hitelkártyára vonatkozóan. A fogyasztók viszont a banki hirdetmények szerinti alacsonyabb THM-értékű hitelt kapták, így anyagi hátrány nem érte őket. A PSZÁF megtiltotta a jogsértő gyakorlat folytatását.