Nagy luxus lett a tengerpart

2013.06.12. 07:14 Módosítva: 2013.06.12. 15:12

Az elmúlt húsz év talán leggyengébb szezonja lehet az idei, legfeljebb last minute akciók javíthatnak a töltésen − mondta a nyári idegenforgalmi szezonról Zám Tibor, a Best Reisen ügyvezető igazgatója a Napi Gazdaságnak. A szakember szerint közel két évtizede kötöttek le utoljára a magyar kiutaztatók ilyen kevés helyet. A Best Reisen a legtöbb célpontra 10-15 százalékkal csökkentette a kapacitásokat.

Hasonló tendenciákról számolt be Andreas Hamorszky, a TUI országigazgatója is. Idén az is előfordult, amire évekkel ezelőtt gondolni sem lehetett: a TUI Görögországba nem is repül Budapestről.

Félsiker-sztori

Optimistább vélemény csak a Neckermann cégvezetőjétől, Szvoboda Jánostól hangzott el: tájékoztatása szerint a Neckermann az előző évihez hasonló nagyságú kapacitással, de bővülő kínálattal készült az idei szezonra.

A társaságnál az előfoglalási időszak is sikeres volt, eladási statisztikáik folyamatosan javulnak, egyre több járatra rakhatják ki a megtelt táblát − a májusi járatok közel teljes kapacitás-kihasználtsággal mennek, és a szezon hátralévő részében is hasonló eredményekre számíthat a cég.

A TUI májusban nem vitt túl sok utast Budapestről, a bécsi indulások pozitívan alakultak. A júniusi járatokra a cég eladta garanciális kapacitásait, de a főszezonra vannak még helyeik. A töltöttség a fő desztinációkban még elviselhető a Best Reisennél is, de összességében gyengébb a tavalyinál. A májusi egyiptomi charterek jó töltöttséggel üzemeltek, de csak akciózva, tehát alacsony áron mentek el a helyek.

Görögország menő

Míg a Neckermann szerint Bulgária, a török Riviéra, Mallorca és a görög szigetek továbbra is vonzó célpontok. A Best Reisen ügyvezető igazgatója szerint szinte csak akciózva lehet helyeket eladni, nagyon nehéz előre tervezni és ez nehezíti a cash flow helyzetet is.

Ugyanakkor mivel az utazásszervezők redukálták kapacitásaikat, egyes időszakokban, bizonyos desztinációk esetében talán meglepődnek majd a last minute utakat keresők a kínálat szűkösségén, de összességében szinte bizonyos, hogy mindig lesz ajánlat bőségesen.

A kisebb kínálat miatt Szvoboda János is úgy véli, hogy sokan szembesülnek majd azzal, hogy nem találnak az elvárásoknak megfelelő ajánlatot a piacon. Andreas Hamorszky szerint a hagyományosan "last minute-érzékeny" magyar kiutaztatás egyre komolyabb gondot okoz az utazásszervezőknek, épp ezért a piac szerinte ismét szűkülni fog.