Soros beavatta titkaiba a magyarokat

2013.06.12. 14:57 Módosítva: 2013.06.13. 10:31
A Portfolio.hu konferenciáinak történetében először köszönthettük előadóként a világhírű befektetőt, Soros Györgyöt, aki interjújában számos információt osztott meg a befektetési stratégiájáról és jelenlegi filantróp tevékenységéről. A beszélgetés során elmondta, hogy az idő bebizonyított, hogy számára a gyors döntések hoznak igazán nagy nyereséget, sokkal kevésbé sikeres kockázati tőke befektetőként, amikor egy befektetést hosszú átvilágítási időszak előzi meg. Jelenleg már nem számít aktív befektetőnek, sokkal nagyobb erőforrást fordít a filantróp tevékenységére. Ennek keretében azonban van lehetősége arra, hogy a szociális vállalkozásokra és azok támogatására is energiákat fordítson, amelynél nehezebb sikert elérni, viszont társadalmilag nagyon fontosak.

A Portfolio.hu-HVCA konferenciájának második szekciójának vezető előadója a világhírű nemzetközi befektető Soros György, aki a CEU Business School dékánjával, Mel Horwitch-csal beszélt az innovációról és a vállalakozói szellemről.

Mint elmondta, a fiatal vállalkozók számára a jelenlegi iparági környezet kihívásokkal teli, Európában nehezebb a válság miatt a finanszírozási forrásokhoz való hozzájutás, azonban Amerikában is lehet azt látni, hogy a kockázati tőkéhez való hozzájutás nehéz, a cégeknek sok munkát kell abba ölniük, hogy végül a szükséges összeget megszerezzék.

Gyorsan ügyes

Soros György elmondta, hogy megtanulta az idők során, hogy ő igazán a befektetések kritikusaként sikeres, voltak tőzsdei és nem tőzsdei, akár kockázati tőke jellegű befektetései is, viszont az összes területen nem tudott ugyanolyan teljesítményt nyújtani. Nagyon impulzív személyiség vagyok, gyors döntéseket szoktam hozni, a részvénypiacon például azért is mozgok olyan otthonosan, mert a piacra gyorsan be lehet lépni és kiszállni is gyorsan lehet egy befektetésből - tette hozzá Soros György.


A szakember kifejtette, hogy a gyors döntések híve, miközben egy kockázati tőke befektetés vagy egy üzleti angyal befektetés azt kívánja meg, hogy a befektetést hosszú bevezető folyamat előzze meg, amikor átvilágítják a céget, és felmérik, hogy egy ötlet tényleg olyan sikeres lehet.

Neki ez a fajta befektetési forma igazán nem vált be, volt több olyan kockázati tőke befektetése, amelybe később beleragadt és másoknak kellett utána eltakarítania a romokat. Soros György hozzátette, hogy a gyermekei a kockázati tőke típusú befektetésben sokkal sikeresebbek, igazán őket lehet klasszikus vállalkozónak tekinteni. De a cége sem mondott le a nagy növekedést nyújtó lehetőségekről, van egy külön csapata, akik azon dolgoznak, hogy kockázati tőkét biztosítsanak magas hozam reményében, akár több millió dollárt invesztálva egy cégbe.

Tágra zárt szabadság

Soros szerint jól tud kapcsolódni egymáshoz az általa hangoztatott nyílt társadalom eszme, valamint a vállalkozói szellem. Úgy véli, hogy a túlzott szabályozottság igazán káros a vállalati szférának, azonban teljes szabadságot sem szabad adni a társadalomnak és a cégeknek, hiszen az instabilitáshoz vezethet, egy céget pedig ilyen formában nem lehet irányítani. Azt kell látnia a szabályozóknak és a vállalkozóknak is, hogy tökéletlenek az emberek, a hibázási lehetőség ott van a cselekedeteikben, a megfelelő egyensúlyt kell megtalálni, ennek pedig elengedhetetlen része a fékek és ellensúlyok rendszere.

Az oktatás a fontos

Soros György megosztotta a közönséggel, hogy az élete nagyobb részében, mivel külső befektetők pénzét is kezelte, szándékosan nem fordított akkora energiákat a szociális vállalkozások szegmensére. Egy külső befektető számára nagyon nehéz elmagyarázni, hogy egy szociális vállalkozás milyen pénzügyileg nem bemutatható eredményeket tud biztosítani. Viszont amióta a filantrópia vált főfoglalkozásává a befektetőnek, azóta nagy energiákat fordít erre. Ezen a területen nagyon nehéz sikereket elérni, azonban szükség van arra, hogy ezt a területet a befektetők megtalálják, mert ennek óriási jelentőse van a társadalom számára.

Az oktatás kivételesen fontos, ha a vállalkozói szférát meg akarjuk erősíteni, Soros György elmondta, hogy Magyarországon számos nagyon jó felsőoktatási intézmény van, sőt előmozdítandó ezt a területet saját pénzét is felhasználva felállította a Közép-Európai Egyetemet. A megfelelő oktatási intézményekhez való hozzájutás úgy próbálja támogatni, hogy ösztöndíj programokat tesz elérhetővé, azonban Magyarországon kívül más országokra koncentrál, ahol most több segítségre van szükség.

Már nem lennék olyan sikeres

Ha az egészet újra kezdhetné, akkor valószínűleg nem lehetne olyan sikeres, mint ahogy néhány évtizeddel ezelőtt. A jelenlegi piaci környezet nagyon turbulens, a piaci mozgások annyira csapkodóak, hogy nehéz azokat átlátni.

Véleménye szerint a 2008-ban kirobbant válság még mindig nem múlt el, nehéz évre van kilátás, a válságot kialakító egyensúlytalanság pedig még mindig nem oldódott meg.

A régiós befektetéseit illetően azt mondta, hogy elsősorban filantrópiával foglalkozik, manapság már csak kisebb összegeket fektet be, azok részletezésébe azonban nem ment bele.

Viszont megosztotta a hallgatósággal, hogy korábban a régióban volt egy nagyobb veszteséges pozíciója, mert korábban egy cég kapcsán arra spekulált, hogy Oroszország a kapitalizmus útjára fog lépni, ez viszont végül nem valósult meg.