Kevés a női vezető

2013.06.13. 07:39

Egyre több nő dolgozik az államigazgatásban a világ húsz legfejlettebb államában, a női vezetők aránya azonban mindegyik országban ötven százalék alatti. Az első helyen Kanada, az utolsón Szaúd-Arábia szerepel a listában − idézi az Ernst & Young felmérését a Napi Gazdaság.

A következő egy évtizedben várhatóan egymilliárd nő lép be a munkaerőpiacra, indít saját vállalkozást, illetve tölt be új vezető pozíciót. Sok országban felismerték már az ebben rejlő lehetőségeket, és a szabályozási környezetet is annak megfelelően alakították át, hogy csökkentsék a nemi esélyegyenlőtlenséget. Ennek ellenére a női vezetők aránya még mindig alacsonyabb, mint a férfiaké az államigazgatásban − mondta Bindics Judit, az E&Y államigazgatási szolgáltatások üzletágának vezetője.

Több tennivaló lenne

A tanulmány szerint négy lépés kell ahhoz, hogy növekedhessen a nők aránya az államigazgatásban. Egyrészt jogszabályi változtatásokkal segíteni a láthatatlan akadályok leépítését, másrészt kulturális fejlődésre van szükség, be kell mutatni példaképek, és egy bizonyos "következő generációknak szóló akcióterv-et" is javasolnak. .

A világ húsz legfejlettebb országa közül mindössze négyben haladja meg a harminc százalékot a női vezetők részesedése az államigazgatásban, bár a szektor munkavállalói között általában magasabb a nők aránya. Még a listán első helyet szerzett Kanadában is csupán 45 százalék a női döntéshozók súlya, míg a teljes létszám 62 százalékát adják.

A vezetői lista második helyén Ausztrália, a harmadikon az Egyesült Királyság végzett. A legrosszabbul India, Japán és Szaúd-Arábia teljesített. Az államigazgatásban arányaiban összességében Oroszországban dolgozik a legtöbb nő, a második helyen az Egyesült Királyság, harmadikon a Dél-afrikai Köztársaság szerepel.