Tetoválószalonokban járt a munkaügy

2013.06.14. 07:26 Módosítva: 2013.06.14. 07:27

Szinte az összes garanciális munkavállalói jog súlyos megsértésére talált példát a munkaügyi hatóság a szolgáltató szektorban tevékenykedő kis- és középvállalkozásoknál a március 25. és április 19. közötti célellenőrzés-sorozatán. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal kezdeményezésére összesen 925 munkaadó több mint 2500 munkavállalóját érintően vizsgálódtak. Az ellenőrzött, szolgáltatást támogató tevékenységet végző munkaadók 74, míg az érintett munkavállalók 71 százalékát érintően várható szabálytalanság megállapítása. A megyei munkaügyi felügyelőségek eddigi jelentése szerint 91 esetben munkaügyi bírság kiszabása várható, és a bírságok összege együttesen meghaladhatja a 8 millió forintot.

tumblr li47mqX2KT1qzl1ivo1 1280
Fotó: Hernádi Levente Haralamposz / Index

A jogsértések egy része a jogszabályok ismeretének hiánya miatt fordult elő, vagy azért, mert a kisvállalkozások nem tudták alkalmazni azokat. Jelentős részben azonban tudatosan sértették meg a szabályokat, egyértelműen arra építve, hogy nem várható ellenőrzés az ő tevékenységi körükben, illetve működési területükön. A munkaügyi hatóság közel 100 foglalkoztatónál, 136 munkavállalót érintően tárt fel bejelentés nélküli foglalkoztatást − ilyen esetekben mérlegelési lehetőség nélkül, kötelezően bírságol a hatóság.

A célvizsgálat során elsősorban a kereskedelmi, vendéglátó-ipari, szórakoztatóipari, javítási-karbantartási, ingatlanügynöki, takarítási, valamint a pénzügyi, oktatási, szociális, mérnöki és egyéb, külön ágazatba nem sorolható szolgáltatást kínáló munkaadókat ellenőrizték. Emellett számos, eddig kevéssé vizsgált területre is eljutottak a felügyelők, többek között az utazásszervezők, járműkölcsönzők, számítógépszervizek, masszőrök, edzők, tetoválóművészek, ingatlanügynökök, szépségápolási tevékenységet ellátók munkakörülményeivel ismerkedtek meg.

A leggyakoribb jogsértések közé a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos visszaélések, a munkaidőre, illetve a munkabér védelmére vonatkozó szabályok megszegése tartozott, de a munkaadók számos esetben mulasztották el a pótlékok megfizetését, szabadságok vagy a munkaközi szünet, a kötelező pihenőidő kiadását, illetve a munkaviszony szerződésbe foglalását, bejelentését is.