Akiknek a legjobban fáj az újabb Varga-csomag

2013.06.17. 12:21 Módosítva: 2013.06.17. 15:53

Miután május végén az Európai Bizottság bejelentette, hogy javasolja, Magyarország is kerüljön ki a túlzott deficit eljárás alól, a piaci szereplők megnyugodtak, hogy így nem lesz szükség a vállalatokat (és ezen keresztül a lakosságot is) érintő terhek. Ezért is érte a piacot különösen nagy meglepetésként az újabb megszorító csomag - írja az Equilor az újabb Varga-csomagról szóló gyorselemzésében.

A korábban számolt 10 milliárd forintos hatás helyett, csak 2-4 milliárd forint éves többlet teher érinti a Magyar Telekomot a telefonadó emelésével. Ennek egy részét ugyan átháríthatják az ügyfelekre, de a vállalti szegmensben csak kisebb teherátvállalásra számítunk.

Egyelőre még nincs veszélyben a cég MSCI tagsága, de érdemes szorosan követni az eseményeket. Ha ugyanis 330-340 Ft (részvényenként 1,518 dollár) közelébe esik az árfolyam július utolsó 10 kereskedési napjában, akkor kikerülhet a Telekom az MSCI Magyarország indexből, és így a feltörekvő piaci indexből is. Ez pedig akár a teljes MSCI Magyarország index megszűnéséhez vezethet, hiszen a Richter tavaly novemberi kiesése miatt csak két részvény maradna bent, a szabályok szerint így viszont nem működhet ország index. Így tehát az OTP és a MOL is kiesne a feltörekvő piaci indexből a legrosszabb szcenárió szerint.

Az OTP-re nézve sem elhanyagolható a bejelentés hatása, nagyjából évi 10 milliárd Ft-tal nőhet az adóteher (szemben a 2012-es 122 milliárd  forintos csoportszintű profittal), de valószínűleg ennek is a nagy többségét áthárítja az ügyfelekre.