Ez mentheti meg az építőipart

2013.06.17. 12:24

Vége az ipari építővállalatok válságának: a hazai vállalatok újra építettnek gyártócsarnokokat és a piac néhány éven belül stabilizálódhat, bár a korábbi termelési szintet még akkor sem fogja elérni. A fejlesztések motorját egyelőre EU-s pályázati pénzek adják.

Éppen ezért egyértelmű felívelésről még korai lenne beszélni, de az biztos, hogy túl van a mélyponton a hazai gyártó- és raktárcsarnokokat építő ágazat – közölte Kleinheincz Magdolna, a csarnokok építésével foglalkozó PEM Buildings magyarországi leányvállalatának vezetője. Kleinheincz szerint az építőipar válsága az Unió tőlünk nyugatra eső felén már nem érezteti hatását. Bár a termelés volumene még sehol sem állt vissza a négy-öt évvel ezelőtti szintre, a piac 2011-ben volt túl a mélypontján.

A beinduló magyar fejlődésre az jellemző, hogy az öt-hat legnagyobb, multinacionális cégekhez, autógyártókhoz kötődő beruházások kivételével az új építésű csarnokok zöme nem jönne létre uniós pályázati források nélkül. Ez önmagában nem baj, hiszen épp a gazdasági konvergencia e források célja, de jól jelzi az iparág törékenységét. Kleinheincz úgy tapasztalja, a külföldi befektetők ma még mindig nem tudják, mit gondoljanak a magyarországi lehetőségekről.

Probléma lehet az új csarnokok értékesítésével is. Az ingatlan-befektetők egyelőre kivárnak, mert a hazai piacot jelenleg túlkínálat jellemzi. A korábbi fejlesztések jelentős része még üresen áll, megtérülése bizonytalan, az ipari parkok bérlőállománya pedig a cégbezárásokkal inkább fogy, mint növekszik.