Ismét csőd fenyegeti a gdanski hajógyárat

2013.06.17. 08:22

A kormánynak fel kell készülnie a gdanski hajógyár csődjének lehetőségére − mondta a varsói szenátus marsallja, Bogdan Borusewicz. Emlékeztetett arra, hogy már többször kihúzták a bajból a Szolidaritás bölcsőjét, közvetlen dotáció és hitelek formájában 200 millió zlotyt (közel 1,5 milliárd forintot) juttattak az üzemnek, ezt azonban nem lehet így folytatni, írja a Napi Gazdaság.

Az eddig nyújtott támogatások jóváhagyását is ahhoz kötötte az Európai Unió, hogy a gyár június végéig nyújtson be egy reális, végrehajtható szerkezetátalakítási programot. Ha ez nem történik meg, a hajógyárnak vissza kell fizetnie az eddig kapott állami támogatásokat, és a kormány semmit sem tehet a megmentéséért.

A Gdansk Shipyard Group ukrán többségi tulajdonosa elismerte, hogy anyagi gondjaik vannak, de lépéseket tettek az üzem további működésének biztosítására. Mint a Gazeta Wyborcza megírta, a múlt hónapban a dolgozók két részletben kapták meg a bérüket, júniusban azonban egy fillért sem kaptak. A lengyel lapok tudni vélik, hogy a tulajdonos hamarosan csődvédelmet kér.

Még márciusban megállapodott a kisebbségi tulajdonossal, a lengyel állami iparfejlesztési ügynökséggel a cég pénzügyi stabilitásának helyreállításában és egy modernizációs program végrehajtásában, azonban nem tudnak megegyezni abban, hogy ki állja a számlát. Az ügynökség szerint a finanszírozásnak a tulajdonosi arányok szerint kell megoszlania, vagyis 25 százalékot vállalna magára, az ukránok azonban nem hajlandók vállalni a költségek 75 százalékát.

Az egyik gdanski újság szerint az is lehetséges, hogy az ukránok tulajdonképpen zsarolni akarják a kormányt, mert abban bíznak, hogy az nem meri hagyni az üzem bezárását, amely a lengyelek rendszerváltó harcának a szimbóluma.

Fénykorában, a nyolcvanas években 17 ezren dolgoztak az akkor Lenin nevét viselő hajógyárban, most kétezren vannak.