Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Már puhul is a hétfői Varga-csomag

2013.06.18. 12:04 Módosítva: 2013.06.18. 12:05
A hétfőn beterjesztett adóemelésekről szóló törvényjavaslathoz már kedden megérkeztek az első módosító javaslatok a Parlamentben. A gazdasági bizottság egyik módosítójában azt javasolja, hogy az államkötvényekből származó kamatjövedelem mentesüljön a 6 százalékos ehó megfizetése alól.

Egy nap telt el, máris módosítják a kormány hétfőn ismertetett adócsomagját. A gazdasági bizottság az "Egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról" szóló törvényhez két módosítást is beterjesztett - írja a portfolio.hu.

Az egyik értelmében az államkötvényekből származó kamatjövedelem mentesül a 6%-os ehó fizetési kötelezettség alól. "Az Európai Unió szabályaira tekintettel a mentesítés nem csak a magyar állam, hanem bármely EGT-állam által kibocsátott államkötvényre vonatkozik" - olvasható az indoklásban.

A másik javaslatban a Rogán Antal fideszes frakcióvezető vezette gazdasági bizottság pontosítja a törvényt: az Szja tv. 84/G. §-a rögzíti azokat az eseteket, amikor a kamatjövedelem adója nulla százalék. "Így például nem terheli adófizetési kötelezettség a 2006. szeptember 1. előtt határozott időtartamú kamatperiódusra megkötött betét-, folyószámla-, bankkártya- és takarékbetét szerződések esetében jóváírt vagy kifizetett kamatot. Nem kell adót fizetni egyes - 2006. szeptember 1. előtt megkötött - értékpapír-ügyletek, illetve biztosítási szerződések esetében sem. A jogbiztonság követelményeit szem előtt tartva ezekben az esetekben indokolatlan a kamatjövedelem egészségügyi hozzájárulással való megterhelése" - áll az indoklásban.

A költségvetés 5. módosításához is érkeztek módosító indítványok. A költségvetési bizottság javaslata annak hatását vezeti át, hogy a nem állami köznevelési intézményfenntartók új típusú finanszírozását 2013. október 1-jétől tervezik bevezetni. A kormánypárti Hermann István pedig pontosításokat tartalmaz az útdíj fizetését szolgáló hitelprogram rulírozó jellegével összefüggésben.